• Αναζήτηση

Συνεδρίασε η γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας για το ΕΣΠΑ

Συνεδρίασε στην Τρίπολη, σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου, η γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ΕΣΠΑ.

Σε παρέμβασή του, στην αρχή της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας υπενθύμισε προς τα μέλη της επιτροπής ότι λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού η κάθε Περιφέρεια υποχρεώνεται να επιστρέψει το 1/6 του ΠΕΠ στην κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πίστωση αυτή θα επιστραφεί στις Περιφέρειες.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο γίνεται απλώς μια οικονομική τακτοποίηση του ΕΣΠΑ, η μεγάλη αναθεώρηση του οποίου γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στην αναθεώρηση αυτή, συνέχισε ο περιφερειάρχης θα μπουν τα 15.000.000 ευρώ για την επαναλειτουργία του τρένου, αλλά και τα 20.000.000 ευρώ για το δίκτυο του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην ίδια διαδικασία, εξ άλλου, έχει προγραμματιστεί η ένταξη μεγάλων έργων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και συγκεκριμένα

Στην Αργολίδα ο άξονας Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό και η σύνδεση Αργους και Ναυπλίου με τον αυτοκινητόδρομο, στα Δερβενάκια. Στην Αρκαδία η παράκαμψη Λαγκαδίων. Στην Κορινθία η ανάπλαση της περιοχής του Ισθμού. Στη Λακωνία ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο και η παράκαμψη Βλαχιώτη. Στη Μεσσηνία, ο δρόμος Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και οι παρακάμψεις Κάμπου και Σταυροπηγίου, αλλά και της Γιάλοβας.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω έργα αφορούν μόνο το σκέλος του ΠΕΠ, καθώς -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- υπάρχουν και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, ιδιαίτερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ροή Ειδήσεων