• Αναζήτηση

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας: Η κυβέρνηση καταργεί το ΚΕΘΕΑ!

Με στόχο την ουσιαστική κατάργηση ενός οργανισμού ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έδωσε ελπίδα και επανένταξε χιλιάδες τοξικοεξαρτημένους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρα στην εκ βάθρων μετατροπή του με το έωλο επιχείρημα της εξυγίανσής του.
Πρόκειται για το ΚΕΘΕΑ έναν πυλώνα του αγώνα κατά των εξαρτήσεων ο οποίος από το 1983 έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ανθρώπους.
Οι κυβερνητικές προθέσεις είχαν φανεί από το φθινόπωρο του 2019, όταν με μία αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ παύοντας το παλιό και διορίζοντας νέο κομματικό διοικητικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, μετέτρεπε και το άμισθο Δ.Σ. του οργανισμού σε έμμισθο, δείχνοντας και σε αυτήν την περίπτωση πως θεωρεί τις δομές του δημοσίου τομέα ως λάφυρά της και το κράτος ως ιδιοκτησία της.
Οι αλλαγές οι οποίες θα οδηγήσουν στη ριζική αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ, περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο 100 σελίδων το οποίο εστάλη προς διαβούλευση και στους εργαζόμενους με σκοπό να σταλεί μετά από 10 ημέρες στο υπουργείο και εν συνεχεία για ψήφιση στη Βουλή.
Και σε αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται η αθλιότητα της κυβέρνησης των αρίστων η οποία με ύπουλο τρόπο υπονομεύει ένα επιτυχημένο κοινωνικό θεραπευτικό μοντέλο το οποίο αλλοιώνει ανατρέποντάς το εκ βάθρων.
Μαζί με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου υπονομεύει και την αποτελεσματικότητα καθώς και τη δημοκρατική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ υποβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο των εργαζομένων, των θεραπευτικών κοινοτήτων και της γενικής συνέλευσης.
Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός από ανίκανο αποδεικνύεται και ανάλγητο χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Στέκεται απέναντί τους ως αντίπαλος και όχι ως αρωγός όπως οφείλει κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος.
Το ανίκανο, ανάλγητο αλλά και ανεπαρκές επιτελικό κράτος καταργεί θεραπευτικά προγράμματα και θεραπευτικές δομές με τη μέθοδο της συγχώνευσης. Μια συγχώνευση όμως η οποία, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ανακατεύει ανόμοιες θεραπευτικές δομές, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα των φυλακών με τις δομές απεξάρτησης από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια. Και την ίδια ώρα, ενώ μειώνονται τα θεραπευτικά προγράμματα, διογκώνεται ο διοικητικός μηχανισμός μέχρι 50% με την αύξηση διοικητικών δομών!
Και όλη τούτη την καταστροφή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας την αποκαλούν «εξυγίανση», υποστηρίζοντας πως αυτό που επιχειρείται είναι «να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία στον τομέα της εξυγίανσης», χωρίς να κατονομάζουν όμως τίνος την ιδεολογική ηγεμονία!
Προφανώς στην κυβέρνηση είναι άγνωστη η λέξη «ντροπή»!
Μιλούν για κυκλώματα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΘΕΑ την ώρα που έχουν διορίσει ένα καθαρά κομματικό Δ.Σ. το οποίο, επιπλέον, μετέτρεψαν σε έμμισθο καταργώντας το αυτοδιοίκητο που διασφάλιζε τη δημοκρατική συμμετοχή.
Προωθούν την κατάργηση των θεραπευτικών κοινοτήτων και τα «στεγνά» προγράμματα, ισχυριζόμενοι δήθεν πως είναι πιο ακριβά. Στην πραγματικότητα αυτά επιβαρύνουν πολύ λιγότερο τους φορολογουμένους, επειδή τα μέλη της διοίκησης είναι άμισθα και δεν υπάρχον πολυδάπανες εργολαβίες.
Υπονομεύουν το δημόσιο χώρο, καταργώντας ακόμη ένα δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Και στη Μεσσηνία, όλα αυτά τα χρόνια, η συμβολή του ΚΕΘΕΑ ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική στην απεξάρτηση, την επαγγελματική κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, καθώς και στην συμβουλευτική και θεραπευτική στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών, αλλά και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη δομή στο νομό για να στηρίξει αυτά τα άτομα καθώς και τις οικογένειές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ ενός εμβληματικού φορέα ο οποίος συνδυάζει την κοινωνική ανάγκη με τη δημοκρατία την αποδοχή και την κοινωνική επανένταξη.
Η Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ροή Ειδήσεων