• Αναζήτηση

Τ-2E Buckeye: Οι τρεις συντριβές των αεροσκαφών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο πριν αποσυρθούν

Τ-2E Buckeye: Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί ένα ακόμη μέλος της καθώς στις 28-8-2023 πάλι ένα Τ-2 είχε πέσει στην Καλαμάτα.

 

Τότε, το εκπαιδευτικό Τ-2 είχε απογειωθεί από την Καλαμάτα και πετούσε σε ύψος 800 μέτρων και φαίνεται ότι και οι δύο χειριστές προσπάθησαν να το σώσουν μέχρι τελευταία στιγμή από κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Ο συγκυβερνήτης που εγκατέλειψε εγκαίρως το αεροσκάφος, εντοπίστηκε σώος και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Την ίδια χρονιά, στις 3 Ιανουαρίου 2018, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης πλήρωμα αεροσκάφους Τ-2E της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, εγκατέλειψε επιτυχώς λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ βρισκόταν 2 ναυτικά μίλια νότια από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε καλά στην υγεία τους τους ιπτάμενους.

Tα γερασμένα Τ2 Buckeye που έγραψαν ιστορία

Το αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας πρόκειται για μοντέλο T2 Buckeye, ένα Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το μοναδικό εκπαιδευτικό jet το οποίο χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων ανθυποσμηναγών.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Καλαμάτα: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 λίβρες οπλισμού σε έξι πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί, ενώ φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Πρόσφατα αντικαταστάθηκαν με Μ-346

Τον Απρίλιο του 2023 έφτασαν τα καινούργια εκπαιδευτικά Μ-346.

Τα εν λόγω αεροσκάφη ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλέον Τ-2Ε Buckeye τα οποία έγραψαν ιστορία στην εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων για σχεδόν πενήντα χρόνια καθώς αποτελούν τα κύρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Η επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία.

ΠΗΓΗ: https://eleftherostypos.gr/

Ροή Ειδήσεων