• Αναζήτηση

Τα 4 λάθη που κάνουμε όταν ζητάμε συγγνώμη

Δεν αρκεί απλά η λέξη, για να δείξεις ότι μετάνιωσες…

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα λάθη μας, δεν είναι τόσο εύκολο να πούμε συγγνώμη. Είναι μια λέξη που δύσκολα βγαίνει από το στόμα αλλά ακόμα και αν βγει, δεν επιτυγχάνει πάντα το σκοπό της. Σε αυτό το τελευταίο, εστιάζει ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times.

«Αντί να εξαλείψει τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε, μια λεκτικά αδύναμη απολογία μπορεί να οδηγήσει σε έναν διαρκεί θυμό και ανταγωνισμό και να υπονομεύσει μια σημαντική σχέση» παρατηρεί ο συντάκτης. Έτσι, ζήτησε τη βοήθεια τη συγγραφέα του «Why Won’t You Apologize» Harriet Lerner, για να αναδείξει τα λάθη που κάνουμε όταν απολογούμαστε.

#1. Εξορθολογίζουμε το λάθος μας

Η Lerner πιστεύει ότι όταν μια συγγνώμη ακολουθείται από εξορθολογισμό της πράξης μας, αφήνει τον αποδέκτη της με το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Η λέξη «αλλά» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά από τη συγγνώμη. Λίγα και ουσιαστικά λόγια.

#2. Δεν κάνουμε σαφές το τι κάναμε λάθος

Πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε ενήμεροι για αυτό που έχουμε κάνει στον άλλον και να εστιάζουμε στο «πως» τον βλάψαμε. Για παράδειγμα, δεν είναι καλό να λέμε «λυπάμαι που νιώθεις έτσι», γιατί δείχνουμε ότι λυπόμαστε για το πως νιώθουν, όχι γι’ αυτό που κάναμε εμείς. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: allyou.gr

Ροή Ειδήσεων