• Αναζήτηση

Τα κριτήρια και οι παγίδες για το κοινωνικό μέρισμα!

Από ηλεκτρονικό «ξεσκόνισμα» θα περνούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων προκειμένου να προκύψει η τελική λίστα των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος.

Έχοντας το χρονικό περιθώριο από την ημέρα της εξαγγελίας από τον πρωθυπουργό μέχρι και χθες οπότε έγινε η ψήφιση του σχετικού νόμου, το υπουργείο Οικονομικών προσέθεσε κάθε πιθανό «κόφτη» ώστε να περιορίσει τα τραγελαφικά παραδείγματα της περυσινής χρονιάς κατά την οποία δόθηκε κοινωνικό μέρισμα μέχρι και σε βουλευτές. Έτσι, εκτός από το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος των καταθέσεων, οι τόκοι που εισπράττει κάποιος, το αν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, το αν είναι ασφαλισμένος έστω και για έναν μήνα στον ΕΦΚΑ αλλά και ο χρόνος διαμονής στην Ελλάδα.

Πλήρης αποσαφήνιση των κριτηρίων αλλά και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, δεν έχει γίνει ακόμη με τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα να έχει να κάνει με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος (αλλά και το ύψος του επιδόματος) στους ανέργους. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι το επίδομα θα πιστωθεί μέσα στον Δεκέμβριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθούν διευκρινήσεις για μια σειρά από ερωτήματα τα οποία είναι αναπάντητα (σ.σ πχ αν θα πάρει το επίδομα κάποιος που θα κάνει εκπρόθεσμα της φορολογική δήλωση, ποια ημερομηνία θα λαμβάνεται υπόψη για το ύψος των τόκων και των καταθέσεων κλπ).

Το βάρος αναμένεται να πέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία και θα πρέπει να εγκρίνει τη χορήγηση του επιδόματος ύστερα από σειρά ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ αλλά και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Μένει να αποσαφηνιστεί αν η χορήγηση θα γίνεται ύστερα από ηλεκτρονική αίτηση των δικαιούχων (στη λογική του επιδόματος θέρμανσης) ή αν θα ακολουθηθεί πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Η κυβέρνηση εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια προσέθεσε και νέα: περιουσιακά, υπόλοιπο καταθέσεων, τόπο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ κλπ. Μέχρι και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης υπάρχει προκειμένου να αποκλειστεί από τη λίστα των δικαιούχων ο κάθε …τυχαίος. Αναλυτικά, ο κατάλογος με τα κριτήρια έχει ως εξής…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: thetoc.gr

Ροή Ειδήσεων