• Αναζήτηση

ΤΕΜΕΣ: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε Costa Navarino και Hilton

Aπό τις πωλήσεις ακινήτων προήλθαν τα περισσότερα έσοδα της ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. μέσα στην πανδημία, αγγίζοντας τα 41 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το 2020 η εταιρεία, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει το πολυτελές συγκρότημα της Costa Navarino στη Μεσσηνία ενώ είναι και ο βασικός μέτοχος στην Ιονική Ξενοδοχειακή (ιδιοκτήτριας του ιστορικού και εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται η Hilton), αποκόμισε συνολικά ενοποιημένα έσοδα ύψους 73,3 εκατ. ευρώ έναντι 99,8 εκατ. ευρώ το 2019 για τον Όμιλο (μείωση 27%). Από το σύνολο των εσόδων, τα 40,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε έσοδα από πώληση επενδυτικών ακινήτων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η επιχειρηματική δραστηριότητα πώλησης κατοικιών (επενδυτικών ακινήτων) για τον όμιλο παρουσίασαν ανοδική τάση σε σχέση με το 2019, ενώ οι δραστηριότητες και τα έσοδα στον τομέα υπηρεσιών και φιλοξενίας διαμορφώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα έναντι του 2019 συνεπεία της πανδημίας. Η πανδημία και η κλιμακούμενη κατάστασή της από τις αρχές του έτους 2020, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο και τις υπηρεσίες φιλοξενίας, με σοβαρή, αντίστοιχα, επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και τις ταμειακές ροές του ομίλου. Στον τομέα των εξόδων καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του ομίλου.  Με βάση τα προαναφερθέντα, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 894 χιλ. ευρώ το 2020, έναντι ,27,5 εκατ. ευρώ το 2019 για τον Όμιλο».

Σημειωτέον ότι τα επενδυτικά ακίνητα του ομίλου αποτελούνται κατά κύριο λόγο από οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας και η εύλογη αξία τους προσεγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 από τα 310 εκατ. ευρώ του 2019.

Οι επενδύσεις

Στην Costa Navarino που αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, περιοχές -Navarino Dunes, Navarino Bay, Navarino Waterfront, Navarino Hills και Navarino Blue- οι οποίες, ως γνωστόν, συνδυάζουν υποδομές φιλοξενίας και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών, γήπεδα γκολφ και πολυτελείς τουριστικές – παραθεριστικές κατοικίες συνεχίζεται όλο αυτό το διάστημα το επενδυτικό πρόγραμμα: Καθεμία από αυτές τις ολοκληρωμένες τουριστικές περιοχές βρίσκεται επί του παρόντος σε διαφορετικό στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξής της, με το Navarino Dunes να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Ο όμιλος προχωρά με την ανάπτυξη και πωλήσεις κατοικιών του στο Navarino Dunes. Τα υπό κατασκευή πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στις περιοχές ‘’Navarino Waterfront’’ – η οποία θα διαθέτει παραθαλάσσια αγορά προσφέροντας πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής και εστίασης- και ‘’Navarino Bay’’ όπου ήδη λειτουργεί το 18 οπών γήπεδο γκολφ “The Bay Course”. Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2022 και ύστερα. Στην περιοχή ‘’Navarino Hills’’ βρίσκονται υπό κατασκευή γήπεδα γκολφ 36 οπών, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν την άνοιξη του 2022.

Σε ό,τι αφορά το Hilton της Αθήνας (όπου η ΤΕ.ΜΕΣ. εντός του 2019, ο όμιλος προχώρησε στην αγορά επιπλέον 1% της Ιονικής Ξενοδοχειακής και απέκτησε τον έλεγχο), πλέον, oι κατασκευαστικές εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα είναι σε εξέλιξη και σε επόμενη φάση περιλαμβάνουν την ολική ανακατασκευή του κυρίως κτιρίου, με στόχο «τη δημιουργία ενός νέου, καινοτόμου προορισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει νέες χρήσεις και υπηρεσίες, με στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της Αθήνας ως μια κορυφαία επιλογή στην Ευρώπη για επίσκεψη ή και για διαμονή». Η επένδυση θα ανέλθει σε επίπεδα άνω των 50 εκατ. ευρώ ενώ στο τέλος αυτής της χρονιάς λήγει και η σύμβαση με τη Hilton για τη διαχείριση και επίκεινται ανακοινώσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, ο όμιλος έχει συνάψει στρατηγική συμφωνία με τη Lamda Development, για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου, σε μία επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Tα μέτρα για την πανδημία

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕ.ΜΕΣ., «ο όμιλος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση παρακολουθώντας την κλιμακούμενη εξάπλωση του Covid-19. Λειτουργώντας υπό το ανωτέρω πρίσμα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται ενέργειες με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρωτίστως για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και των συνεργατών αλλά και την ομαλή και συνεχή λειτουργία των δραστηριοτήτων της εταιρείας εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα. Προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας η διοίκηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων ως εξής:

  • Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες για τη μεταφορά πληρωμής χρεολυσίων που ήταν καταβλητέα το 2020, στη λήξη των δανείων, η οποία είναι μετά το 2024.
  • Αποφασίστηκε προσαρμογή των λειτουργικών δαπανών σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.
  • Έγινε χρήση μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η πολιτεία για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με στόχο να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα, ακόμη και στην περίπτωση που η πανδημία ενταθεί και λάβει μακροχρόνια χαρακτηριστικά.

 

ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/

Ροή Ειδήσεων