• Αναζήτηση

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή -Το χτίσιμο ανοσίας θα γίνει από τους ενήλικους

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε παιδιά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόνισε πως όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει μελέτες για τα παιδιά, ενώ μέχρι τώρα ο εμβολιασμός από την Pfizer αρχίζει από την ηλικία των 16 ετών, ενώ για τις άλλες εταιρείες από αυτή των 18 ετών.

Η Pfizer φαίνεται πως προπορεύεται στις μελέτες αυτές, αφού σύντομα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου για παιδιά και στις ΗΠΑ.

«Μελέτες ανάλογες γίνονται και από τις άλλες εταιρείες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη συγκέντρωση παιδιών προς εμβολιασμό», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Μικρός ο κίνδυνος νόσησης παιδιών από κορωνοϊό
«Έχουμε αναφέρει ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός, επομένως ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, τα εμβόλια σε παιδιά έχουν στόχο να τα προστατεύσουν από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης από Covid. Όπως είπε, το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού έχει σαν στόχο ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού σε κάθε χώρα και ο εμβολιασμός τους θα μπορούσε να μειώσει τη διασπορά της νόσου και να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Στον Καναδά, στην πόλη με το δεύτερο υψηλότερο ιικό φορτίο, αρχίζει σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 15 ετών, πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικοι
Η Μαρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε πάντως ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, αναφορικά με τον εμβολιασμό σε παιδιά.

«Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικοι, έχουν πολλές διαφορές και στην ανοσολογική απάντηση, επομένως θα έλεγα ότι η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα πρέπει να γίνει», είπε.

Πριν από μερικές ημέρες, άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση στις χώρες να μην ξεκινήσουν ακόμη τον εμβολιασμό σε παιδιά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού υπενθύμισε πως το κύριο βάρος για το χτίσιμο ανοσίας αφορά στους ενήλικους. «Ας μη σκεφτόμαστε τα παιδιά όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό ενηλίκων», σημείωσε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ygeia/theodoridoy-embolia-se-paidia-anosia-enilikes

Ροή Ειδήσεων