• Αναζήτηση

Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίμησε την Πελοπόννησο για τις διακοπές του μέσα στο 2022 (video)

Το 2022 ήταν μια χρονιά με πολλές αναταραχές όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, του οποίου οι συνέπειες όπως η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καταναλωτικών ειδών έχουν δείξει τον σκληρό τους πρόσωπο και στην χώρα μας.

 

Το θετικό όμως αυτή την χρονιά ήταν ότι μετά από πολύ καιρό τα μέτρα για την πανδημία δεν ίσχυαν οπότε οι εξορμήσεις και οι συγκεντρώσεις με φίλους και γνωστούς έγιναν με πολλή μεγάλη χαρά.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα αν το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για τον κλάδο του τουρισμό στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία.

Στην κάμερα του Mesogeiostv μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κάνοντας έναν απολογισμό για την χρονιά που μας πέρασε αλλά και για τις εκτιμήσεις του για την νέα χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με το 2019 που αποτελεί έτος αναφοράς οι αφίξεις βρίσκονταν  στα 27.5 εκατομμύρια αφίξεων.

«Η αγορά κινήθηκε πολύ δυναμικά και στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία, ειδικά στην παράκτια ζώνη της Αρκαδίας την θερινή σεζόν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκος με περιοχές του Δήμου Βόρειας  και Νότιας Κυνουρίας να πρωταγωνιστούν.

Η τουριστική κίνηση όμως και στον ορεινό μας όγκο κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα μετά τις 28 Οκτωβρίου ενώ πολύς κόσμος επισκέφτηκε τα ορεινά μας χώρια την περίοδο των γιορτών.

Τουρίστες κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφτηκαν την Πελοπόννησο, κάτι που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκος γιατί  παλιότερα η γερμανική αγορά ήταν αυτή που είχε προτεραιότητα στην περιφέρειά μας. Τα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών ποικίλλουν από ανθρώπους ηλικίας   από 18-30 ετών, νεαρά ζευγάρια αλλά και οικογένειες.

«Αυτό που μας αγχώνει είναι ότι υποχωρεί η γερμανική αγορά ενώ  πολλές περιοχές εξαρτώνται από αυτήν»

Ο εσωτερικός τουρισμός κυριαρχεί στην Πελοπόννησο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 65%.

«Αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στον εισερχόμενο τουρισμό κατά 5% περίπου με κυρίαρχες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, παρά την υποχώρηση της φέτος ενώ ακολουθεί η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ο κ. Μαρινάκος τόνισε ότι αυτά τα προγράμματα βοήθησαν πολύ αυτή την δύσκολη περίοδο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αυξήσεις καθώς και τους πολίτες που δυσκολεύονταν να πάνε διακοπές στο παρελθόν.

«Το κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ υψηλό και το ενεργειακό κόστος που έχει ξεπεράσει το 100% αλλά και το κόστος προμήθειας πρώτων υλών που έχει ξεπεράσει το 35 με 45%»

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κέρδη που απομένουν τελικά στους επαγγελματίες του κλάδου να είναι ελάχιστα.

Τέλος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την καινούργια χρονιά ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου πιστεύει ότι με βάση τα δεδομένα ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει, μειώνοντας όμως όπως διακρίνεται τις ημέρες παραμονής του στους προορισμούς.

«Ευελπιστούμε ότι η τάση για ταξίδια θα συνεχιστεί μέσα στο 2023, άρα ελπίζουμε  σε μια καλή χρονιά»

Ροή Ειδήσεων