• Αναζήτηση

Το Mesogeiostv στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρίπολης (video)

Ο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών μετά από συνέλευση του το 1999 ανακήρυξε τις 25 Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Είκοσι τρια χρόνια μετά ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα.

 

 

Στο δήμο μας από το 2013 λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 100 γυναίκες και παιδιά. Ο Ξενώνας καλύπτει τις ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα  «Πελοπόννησος 2014-2020».

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, θελήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα το προσωπικό της σημαντικής αυτής δομής και στην κάμερα του Mesogeiostv μίλησαν η κυρία Ελένη Μουτζούρη  διοικητική υπάλληλος και διαχειρίστρια του ξενώνα, η κυρία  Καντζάβελου Παναγιώτα  κοινωνική λειτουργός, και η κυρία Όλγα Καραθάναση, η ψυχολόγος της δομής. Το προσωπικό συμπληρώνεται από μια παιδαγωγό και μια υπάλληλο γενικών καθηκόντων και είναι μια δυναμική ομάδα, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες εφόσον αυτές το επιθυμούν.

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Ξενώνας έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 γυναίκες και παιδιά, τα οποία είχαν βιώσει βίαια περιστατικά, συνεπώς το προσωπικό είχε να έρθει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα.

 

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα στην αρχή. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς παιδιά και γυναίκες να σου περιγράφουν περιστατικά βίας που έχουν βιώσει μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον», όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κυρία Καντζάβελου. Η κυρία Καραθανάση με την σειρά της επεσήμανε ότι νιώθει μεγάλο θαυμασμό προς το πρόσωπο των γυναικών που παίρνουν αυτή την σημαντική απόφαση να εγκαταλείψουν μια κακοποιητική σχέση. «Τις θαυμάζω που καταφέρνουν να μπουν σε μια διαδικασία να φροντίσουν τον εαυτό τους», πρόσθεσε.

 

Η επαφή τους όμως με τις γυναίκες δεν τελειώνει μόνο μέσα στην δομή. Η κυρία Καντζάβελου τόνισε ότι με πολλές γυναίκες έχουν κρατήσει επαφή και μετά από αρκετό καιρό. «Νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση που βρέθηκε κάποιος εκείνη την δύσκολη  στιγμή για να τους στηρίξει».

 

Σχετικά με τα περιστατικά βίας στην περιοχή μας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο που «κάνουν» την εμφάνισή τους σχεδόν καθημερινά η κυρία Καραθανάση τόνισε πώς κυρίως έχει αυξηθεί η προβολή τους, ενώ καθοριστικό ρόλο στην έξαρσή τους έπαιξε και ο εγκλεισμός της πανδημίας.

 

Η κυρία Καντζάβελου επεσήμανε ότι καλό είναι που προβάλλονται, απλά να μην μένουμε μόνο στην προβολή.

 

«Ζητάνε πιο εύκολα βοήθεια και απευθύνονται στις υπηρεσίες και καλό είναι να μάθουνε να απευθύνονται στις υπηρεσίες, να μην νιώθουν φόβο.»

Η ανοχή επίσης είναι  είναι ένας παράγοντας που «συντηρεί» αυτή τη βίαιη συμπεριφορά.

 

«Παρόλο που  ξέρουμε που να απευθυνθούμε, βλέπουμε γύρω μας κάτι και λέμε ‘’μην ανακατευτώ, δεν είναι δική μου δουλειά’’»

 

Τα μηνύματα που θέλουν να δώσουν σε όλες τις γυναίκες είναι πολλά καθώς είναι ένα θέμα που μας επηρεάζει όλες.

 

«Δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει μόνο σε αυτές που δεν δουλεύουν συμβαίνει και σε αυτές που δουλεύουν και είναι οικονομικά ανεξάρτητες»

 

Η κυρία Μουτζούρη προσθέτει ότι όλες έχουν το δικαίωμα να ζούμε καλά, οπότε αν αντιληφθούμε ότι κάτι κακό συμβαίνει σε εμάς ή σε μια άλλη γυναίκα είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια.

 

«Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και δεν φταίει για αυτό που βιώνει. Να απενοχοποιηθεί και να ζητήσει βοήθεια» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Καντζάβελου, ενώ η κυρία Καραθάναση έκλεισε λέγοντας ότι καμία γυναίκα δεν πρέπεί να νιώθει φόβο και να φροντίζει τον εαυτό της.

 

Σπάσε την σιωπή και μίλα!

 

Μπορείς να απευθυνθείς στον ξενώνα μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου είτε μέσω του αστυνομικού τμήματος είτε του νοσοκομείου ενώ υπάρχει η πανελλαδική γραμμή 24ώρη 15900.

Μπορείτε να βρείτε τον Ξενώνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Facebook: Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Τρίπολης

Instagram: xenwnas_filoxenias_gynaikwn_tr

 

Αγγελική Γεωργοπούλου

Ροή Ειδήσεων