• Αναζήτηση

Τρίπολη: Με γεμάτους πάγκους φεύγουν οι παραγωγοί από την λαϊκή (video)

Πρωινό Σαββάτου και η πλατεία Βαλτετσίου έχει γεμίσει από πάγκους φρούτων και λαχανικών και κόσμο που έχει βγει να πραγματοποιήσει τα ψώνια της εβδομάδας.

 

Φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών μπορεί κάποιος να αγοράσει στην λαϊκή αγορά αλλά το ζήτημα είναι αν οι καταναλωτές ψωνίζουν.

Η κάμερα του Mesogeiostv βρέθηκε στην Πλατεία Βαλτετσίου, για να μιλήσει με παραγωγούς και καταναλωτές.

Παραγωγός από το χωριό Πάπαρι επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και για τον κόσμο.

 

«Ο κόσμος αγοράζει, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο στις τιμές και στην ποιότητα των προϊόντων μας»

Παραγωγός από το Λεωνίδιο δήλωσε απελπισμένος ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα γυρίζει πίσω με γεμάτο πάγκο.

«Με 200 κιλά πράγματα δεν θα αδειάσει σήμερα. Πουλάγαμε τόνους εδώ»

 

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει επίσης επηρεάσει τα κέρδη των παραγωγών. Πολλές φορές πραγματοποιούν πολλά χιλιόμετρα, για να πάνε σε λαϊκές είτε στην περιοχή μας είτε στην Αθήνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.  Τα προϊόντα μένουν απούλητα και τα έξοδα δεν καλύπτονται. Πρόβλημα εντοπίζουν και στην εύρεση εργατικών χεριών. Οι εργάτες που δούλευαν στα χωράφια είναι ελάχιστοι πλέον.

Παράλληλα ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, απασχολεί πολύ τους παραγωγούς. Οι  οικονομικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλές και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά «θα υπάρξει μεγάλη φτώχεια» και βρίσκονται σε απόγνωση.

Από την άλλη οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι» και αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Καταναλωτής μας είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα δεν είναι για πολλά πράγματα». Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής θα βρει κάποιος μέσα στο καλάθι τους ενώ οι απόψεις για τις τιμές διίστανται.

Σε κάποιους φάνηκαν «φαρμάκι» και «τσουχτερές» ενώ σε άλλους «καλούτσικες».

 

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δεν έχει αφήσει κανένα χωρίς να τον επηρεάσει και η κατάσταση ιδιαίτερα τον χειμώνα προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολη.

 

Ροή Ειδήσεων