• Αναζήτηση

Βέλιος Καραβίας – 41 χρόνια από τον εφιάλτη που έζησε η Πύλος

Ήταν Σάββατο 23/2/1980 όταν έμπαινε στο λιμάνι το δεξαμενόπλοιο “Irene’s Serenade” της εταιρείας «Τσάκος» με πλήρωμα 31 ναυτικούς προκειμένου να εφοδιαστεί με τρόφιμα για το υπόλοιπο του ταξιδιού του στην Ευρώπη. Προερχόταν από την Τουρκία. Την ώρα της αγκυροβολίας συνέβη κάτι πρωτόγνωρο και εξαιρετικά σπάνιο για τα ναυτικά χρονικά: Η πτώση της καδένας προκάλεσε σπινθήρα, από την τριβή, είπαν, και ακολούθησε τρομερός κρότος. Αμέσως η πρώτη φωτιά εμφανίστηκε στην πλώρη του βαποριού.
Ο κρότος ακούστηκε σε όλη την Πύλο. Οι εκρήξεις ακολουθούσαν η μία την άλλη, καθώς η φωτιά μεταδιδόταν προς το υπόλοιπο του βαποριού. Ο μαύρος καπνός έπνιξε στην κυριολεξία την περιοχή του ναυαγίου, καθώς και τη Σφακτηρία. Από τη στιγμή της πρώτης έκρηξης και μέσα στη φρίκη του ναυαγίου η λάντζα του Βέλιου Καραβία ήδη είχε ξεκινήσει για το βαπόρι με επιβαίνοντες εκπροσώπους της λιμενικής αρχής, τον αρχικαπετάνιο στης εταιρείας Στέφανο Ζολώτα, τον υπάλληλο του ναυτιλιακού πρακτορείου Γιάννη Βρεττάκο που πρακτόρευε το βαπόρι, τον Θανάση Ψαλλίδα και τον έμπορο Θεοδόση Μαυροειδή.
Ζύγωσε στο βαπόρι και το πλήρωμα κατέβηκε από την ανεμόσκαλα στη λάντζα. Ο καπετάνιος βέβαια κατέβηκε τελευταίος. Ο επίλογος αυτός έκλεισε με το θάνατο του υποπλοίαρχου Γιώργου Πολυδωράτου και του ναύτη Σπύρου Μποζίκη, που τη στιγμή της αγκυροβολίας του βαποριού βρισκόταν στην πλώρη όπως απαιτεί το επάγγελμα. Η Πύλος τη μέρα εκείνη στάθηκε τυχερή, γιατί αν και ο αέρας στην Πύλο κατά μεγάλο ποσοστό είναι μαΐστρος βορειοδυτικός, το απόγευμα εκείνο της 23ης Φλεβάρη 1980 φυσούσε ανατολικός λεβάντες, με αποτέλεσμα το φλεγόμενο πετρέλαιο να κολλήσει στη Σφακτηρία.
Το βαπόρι βούλιαξε στις 5 το πρωί. Πολλοί κάτοικοι φοβήθηκαν και πήγαν σε διπλανά χωριά της Πύλου. Η κόλαση συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες και μήνες με τις εργασίες απορρύπανσης. Ο Βέλιος Καραβίας για την πράξη ανδρείας που επέδειξε τιμήθηκε με μετάλλια και διπλώματα από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Δήμο Πύλου και τον Ροταριανό Ομιλο Πειραιώς.
Ο φίλος μας Βέλιος έφυγε από κοντά μας για πάντα το 2009. Το 2013 πραγματοποιήθηκε στην Πύλο μια σπουδαία εκδήλωση στη μνήμη του και για την ανδρεία που επέδειξε, από τον εν Αθήναις Πολιτιστικό Σύλλογο Πυλίων. Τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του μόλου που αναφέρεται το περιστατικό.
Γεώργιος Μπενέας
https://beneas13.blogspot.com

Ροή Ειδήσεων