• Αναζήτηση

Βιρτζίνια Γουλφ | Η Google τιμά τη σπουδαία μυθιστοριογράφο!

Στην Αγγλίδα μυθιστοριογράφο και δοκιμιογράφο Βιρτζίνια Γουλφ, η οποία θεωρήθηκε πρωτοπόρος της λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα, αφιερώνει η Google το σημερινό της (25 Ιανουαρίου) Doodle, με αφορμή τη 136η επέτειο από τη γέννησή της.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούσμπερι.

Διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα «Η κυρία Νταλογουέι» (Mrs Dalloway, 1925), «Στο φάρο» (To The Lighthouse, 1927), το «Ορλάντο: μια βιογραφία» (Orlando, 1928) και το δοκίμιο «Ένα δωμάτιο ολοδικό σου» (A Room of One’s Own, 1929). Τα μυθιστορήματά της διακρίνονται για το ψυχολογικό τους βάθος και το εκφραστικό τους ύφος. Άλλα γνωστά έργα της είναι: «Νύχτα και μέρα», «Τα κύματα», «Τα χρόνια», «Τρεις γκινέες», κ.ά.

Η Βιρτζίνια Γουλφ (Αντελίν Βιρτζίνια Στήβεν) γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 1882. Ήταν νευρική, ενώ κοιμόταν πάντα με τη λάμπα αναμμένη, καθώς φοβόταν το σκοτάδι. Θεωρούσε ότι ο φόβος αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της, ενώ φέρεται να διακατεχόταν από ένα αίσθημα απομόνωσης και απεγνωσμένης λύπης.

Μεγάλωσε σε περιβάλλον καλλιτεχνικό με επιρροές από τη βικτωριανή λογοτεχνική κοινωνία. Μετά την εκπαίδευση που έλαβε κατ’ οίκον από τον πατέρα της κυρίως, σπούδασε το 1896 ιστορία, αρχαία ελληνικά και λατινικά στο παράρτημα για γυναίκες του King’s College. Την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών τη συνέχισε κατά τα έτη 1902 και 1903.

Ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της από γρίπη το 1895 όταν ήταν 13 χρόνων, της προκάλεσε τη πρώτη νευρική κατάρρευση. Η ετεροθαλής αδερφή της Στέλλα, πέθανε και αυτή ξαφνικά από περιτονίτιδα το 1897, ενώ και ο θάνατος του πατέρα της το 1904 από καρκίνο στο στομάχι πυροδότησε τη δεύτερη μεγάλη νευρική κατάρρευση και την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας.

Τη δεκαετία του 1900 η Βιρτζίνια Γουλφ έγραφε και δημοσίευε βιβλιοκριτικές στο λογοτεχνικό ένθετο των «Times» του Λονδίνου και παράλληλα δίδασκε ιστορία και έκθεση στο «Morley College for working men and women». Τον Ιούνιο του 1906 έγραψε το πρώτο της διήγημα «Phyllis and Rosamund», το οποίο ωστόσο εκδόθηκε μετά τον θάνατό της.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου έκανε το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1906 επισκέφθηκε μαζί με τα αδέρφια της την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και την Εύβοια. Σε αυτό το ταξίδι, τα αδέρφια της Βανέσα και Τόμπυ ασθένησαν από τυφοειδή πυρετό και, ενώ η Βανέσα ανάρρωσε, ο Τόμπυ πέθανε τελικά στο Λονδίνο, στις 20 Νοεμβρίου του 1906. Το 1907 άρχισε τα προσχέδια για τη συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματός της, αυτού που αργότερα θα ονομάσει «Το ταξίδι» (The Voyage Out)…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: naftemporiki.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων