• Αναζήτηση

Υπέρ και κατά Γιώργου Παπανδρέου

*του Δημήτρη Δανίκα στο protothema.gr 

Όποιος κυκλοφορεί. Όποιος ακούει. Όποιος ρωτάει. Όποιος συμμετέχει. Μακράν των γραφείων, των παρασκηνίων, διαδρόμων. Όποιος λοιπόν συμμετέχει στο «δρόμο»  πάνω σε τρεις κατηγορίες πολιτών θα πέσει.

Φυσικά σχετικά με την υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου και το ενδεχόμενο επαναφοράς του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Το λένε ΚΙΝΑΛ, αλλά στη συνείδηση όλων έχει καταλήξει ως ΠΑΣΟΚ. Να μη γελιόμαστε

Και παρεμπιπτόντως η μετονομασία του και ο μετασχηματισμός του ένα πράγμα αποκάλυψε: κάποια ντροπή για το παρελθόν του. Λάθος τεράστιο και ασυγχώρητο. Το ΠΑΣΟΚ είναι Brand Name όπως λένε και οι διαφημιστές. Ποτέ δεν το αλλάζεις γιατί ελάχιστα θα εξαργυρώσεις. Τέλος πάντων

Τρείς οι κατηγορίες. Και όλες τις αναφέρω εντελώς αντικειμενικά και ανιδιοτελώς. Από ένα πρόχειρο ρεπορτάζ. Από μία ερασιτεχνική έρευνα. Αρκεί να βγεις από τα γραφεία και να εγκαταλείψεις διαδρόμους και πάσης φύσεως παρασκήνια

Η πρώτη των επικριτών. Οι θυμωμένοι. Οι αμετάπειστοι. Οι πολέμιοι. Με τα εξής επιχειρήματα: αμαχητί μας παρέδωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχε το θράσος να ταυτιστεί με τις γερμανικές φυλλάδες και να μας χαρακτηρίσει «τεμπέληδες». Ποιος; Αυτός που δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του. Λάκισε από το κίνημα. Εγκατέλειψε τη μάχη.

Είχε το θράσος να πει «λεφτά υπάρχουν». Εφτιαξε δικό του κόμμα το οποίο στις εκλογές έλαβε μικρότερο ποσοστό από το κίνημα του Απόστολου Γκλέτσου. Και αντί να πολεμήσει μέχρις εσχάτων ώστε οι Γερμανοί να κόψουν το μισό χρέος της χώρας, εκείνος έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια και τα έδωσε όλα

Η δεύτερη κατηγορία των πλακατζήδων. Του χαβαλέ. Των ανεκδότων. Ολοι αυτοί χαχανίζοντας αναφέρονται στο μπέρδεμα της γλώσσας όταν ο Γιώργος αντί για κάλπες είπε «κάλτσες». Στο ποδήλατο. Και έτσι για επιδόρπιο λένε «πριν βάλει ο Γιώργος οι υποψήφιοι ήταν έξι, τώρα είναι «λεφτά» (εννοώντας εφτά). Ουδείς εξ αυτών παίρνει τον Γιώργο στα σοβαρά «εδώ είναι ανίκανος να κουμαντάρει το ποδήλατο και θα τα καταφέρει με το κόμμα;» Α χα χα χου χα!

Η τρίτη κατηγορία είναι των θετικών, των υποστηρικτών, των υποψήφιων ψηφοφόρων του Γιώργου. Πάνω κάτω με τα εξής επιχειρήματα: ο Γιώργος έβαλε μυαλό, απέκτησε εμπειρία, έχει το όνομα, είναι ενωτικός. Σαν άνθρωπος ευγενέστατος και υποδειγματικός. Και το κυριότερο, θα επιδοθεί σε διμέτωπο αγώνα. Τόσο εναντίον του νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του τάχα αριστερού κωλοτούμπα Αλέξη Τσίπρα. Οποιος πιστεύει πως ο Γιώργος θα βάλει πλάτη είτε στον ένα είτε στον άλλον δεν ξέρει που πατάει και που πηγαίνει.

Ο Γιώργος θα εξαπολύσει διμέτωπο αγώνα και αποκλείεται να επαναλάβει τα ολέθρια λάθη των άλλων, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου που συμμετείχε στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Και το καλύτερο; Με τον Γιώργο στην προεδρία του κινήματος θα επαναπατριστούν κάποια στελέχη που μετακινήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ και επίσης θα επιστρέψουν πολλοί από τους οπαδούς μας.

Η επωδός των υποστηρικτών του Γιώργου πάει κάπως έτσι: με τον Γιώργο το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα αναβαθμιστεί και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ καταφέρει διψήφιο αριθμό τότε η μάχη θα αφορά αποκλειστικά εκείνον εναντίον Κυριάκου. Οι ενδιάμεσοι, όπως ο Τσίπρας, είναι προσωρινοί!

Ποιος θα δικαιωθεί; Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Ροή Ειδήσεων