• Αναζήτηση

Υποτονική ζήτηση στα λεμόνια, οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές

Συνεχίζεται η συγκομιδή λεμονιών με τις όψιμες ποικιλίες. Η ζήτηση είναι μειωμένη και οι τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Καρέλης παραγωγός και αντιπρόεδρος της ΠΕΣ (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια αύξηση της τιμής στα λεμόνια που από τα 25 λεπτά έφτασαν στα 30 λεπτά το κιλό. Επειδή είμαι και παραγωγός βιολογικών λεμονιών, αυτά παραμένουν καθηλωμένα στα 38 λεπτά το κιλό.

Με τα σημερινά δεδομένα του κόστους καλλιέργειας, τιμές στα συμβατικά κάτω από τα 35 λεπτά δεν φέρνουν εισόδημα στους παραγωγούς. Αντίστοιχα στα βιολογικά οι τιμές θα πρέπει να είναι πάνω από 50 λεπτά γιατί έχουν αυξημένο κόστος εισροών.

Αυτή την εποχή στο Αίγιο συγκομίζουμε την ποικιλία Μαγληνό. Οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ζημιές σε κάποιες περιοχές δίπλα στη θάλασσα.

Στο παρελθόν η ΠΕΣ διακινούσε βιολογικά λεμόνια. Από το 2009 και με τον τότε παγετό πολλοί παραγωγοί σταμάτησαν τη βιολογική καλλιέργεια στην περιοχή και δεν κάνει πια διακίνηση ο συνεταιρισμός».

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου είπε τα εξής: «υπάρχουν ακόμη λεμόνια αλλά οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της ακρίβειας που έχει πλήξει την κατανάλωση. Η ποικιλία Ιντερντονάτο που είναι πρώιμη έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή της. Τώρα συγκομίζουμε τις ποικιλίες Αδαμοπούλου και Καρυστινή.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Ζημιές από τους παγετούς είχαμε σε κάποιες περιοχές, στις οποίες η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και -7 βαθμούς Κελσίου. Αυτό δημιούργησε και προβλήματα ποιότητας, κάτι που φέρνει πρόσθετες δυσκολίες στην εμπορία του προϊόντος. Επίσης η εστίαση λειτουργεί υποτονικά και απορροφά μειωμένες ποσότητες λεμονιών, σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία».

Ο κ. Σωτήρης Ματσούκας, από την περιοχή του Ξυλοκάστρου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά το κιλό, όταν στο παρελθόν αυτή την περίοδο είχαμε τιμές που ξεπερνούσαν τα 55 λεπτά. Ζημιές είχαμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές.

Επίσης οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι από τις υψηλές τιμές λιπασμάτων. Από την άλλη η οικονομική κριση έχει μειώση σε μεγάλο βαθμό την ζήτηση. Η περιοχή θα συγκομίζει λεμόνια Καρυστινό και Μαγληνό μέχρι το Πάσχα, που ελπίζουμε να αυξηθεί η κατανάλωση».

Η κ. Αικατερίνη Γκινοπούλου, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μείωση της παραγωγής λόγω των ζημιών από τον παγετό. Ειδικά στην περιοχή Βέλο υπήρξαν ζημιές από χαμηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο αλλά ακόμη περιμένουμε να έρθουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Εκείνη την περίοδο οι τιμές ήταν στα 30 λεπτά και οι παραγωγοί δεν έκοβαν περιμένοντας να αυξηθεί η τιμή αλλά τους πρόλαβε ο παγετός».

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει κάποια ζήτηση από την Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα είναι μειωμένη. Οι έμποροι θέλουν να αγοράζουν σε χαμηλή τιμή. Η τιμή παραγωγού είναι αυτή την εποχή είναι στα 30 λεπτά (καθαρά). Τώρα κόβουμε τις ποικιλίες Αδαμοπούλου και Μαγληνό. Είχαμε λίγες ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς. Στην περιοχή θα συγκομίζουν λεμόνια μέχρι τον Μάιο».

Ροή Ειδήσεων