• Αναζήτηση

Αιχμή Μητσοτάκη με νόημα: Ρωτήστε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε για τον πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»

«Ρωτήστε τον Ανδρουλάκη τι εννοεί» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» που θα προτείνει μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Η πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει τα πυρά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για πρόκληση έναντι της δημοκρατικής τάξης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η θέση του κ. Ανδρουλάκη «συνιστά θεσμική ασέβεια και είναι πολιτικά εξωφρενική».

Μητσοτάκης: Να ρωτήσετε τον Ανδρουλάκη τι εννοούσε
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση για τις προϋποθέσεις συνεργασίας μετεκλογικά όπως τις περιέγραψε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι ακριβώς εννοούσε με αυτά τα οποία είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε»,απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας επίσης στις δηλώσεις Ανδρουλάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως ο λαός επιλέγει πρωθυπουργό και ότι εκείνος θα στηρίξει μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό.

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε παιχνίδια που δεν είναι θεσμικά. Δεν συναινώ σε άλλου είδους επιλογές. Ο λαός επιλέγει πρωθυπουργό και εγώ ακούω τον λαό, που είναι το μεγάλο αφεντικό. Εγώ δεν πρόκειται, εφόσον ο λαός με ξανατιμήσει με την ψήφο του και με εκλέξει βουλευτή, να στηρίξω οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα».

Πέτσας: Αυτογκόλ η δήλωση Ανδρουλάκη -Πριμοδοτεί τον Μητσοτάκη
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη δήλωση».

«Είναι αυτογκόλ, ακόμη και άθελά του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί κανέναν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ενός κόμματος που έχει αφήσει τέτοιο αποτύπωμα στην κοινωνία, που θα μπορούσε να λέει κάτι τέτοιο. Ψαρεύει σε θολά νερά, για να δει αν υπάρχει κάποιος καταλληλότερος από τον ίδιο τον αρχηγό του».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η στάση Ανδρουλάκη «δείχνει πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης στη λογική ότι ”δεν θέλω Μητσοτάκη και Τσίπρα για πρωθυπουργό”. Όμως δεν λέει μόνο για τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, λέει και για τον Βαρουφάκη. Δεν νομίζω ότι, πολιτικά, η στάση του μπορεί να οδηγήσει κάπου, αλλά θα φθίνει κι άλλο το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν βλέπουμε κάτι σοβαρό σε αυτή την πρόταση. Δεν θα μπούμε στο μυαλό του κ. Ανδρουλάκη και δεν θα κάνουμε εικασίες για πρόσωπα. Δεν νομίζω ότι είναι σε κάποια θέση να αποκαλύψει κάποιο πρόσωπο», κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

Οικονόμου: Εξωφρενική πολιτικά η δήλωση Ανδρουλάκη
«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει:

«Λέει ”ψηφίστε με”, αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο ”άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν, αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας ”άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό».

Σκέρτσος: «Δεν μπορούν να τίθενται όροι πριν ψηφίσουν οι πολίτες»
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. απάντησε, επίσης, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε, μάλιστα, ότι από τη συνέντευξη Ανδρουλάκη «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών. Τελικά, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

Πυρά και από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη
Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, αποδίδει τους όρους Ανδρουλάκη σε προεκλογικές σκοπιμότητες και στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων.

Παράλληλα, η πρόταση έχει προκαλέσει αναταραχή και εντός ΠΑΣΟΚ μετά την ηχηρή δημόσια διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε: «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες».

Η δήλωση Λοβέρδου προκάλεσε την μήνιν της Χ. Τρικούπη, η οποία απάντησε με μια αιχμηρή διαρροή: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο».

Σπυρόπουλος: Η ΝΔ απαιτεί από τον Ανδρουλάκη να δηλώσει ότι θα προτείνει τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για καθεστωτισμό, υποστηρίζοντας ότι ζητά «δήλωση» Ανδρουλάκη ότι θα προτείνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο καθεστωτισμός του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνά επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη κάθε προηγούμενο στάδιο. Απαιτεί πια από τον πρόεδρό μας να δηλώσει ότι θα τον προτείνει ως επόμενο πρωθυπουργό! Για την απάντηση στην πρωτοφανή αυτή απαίτηση αρμόδιος είναι ένας και μόνο: Ο ελληνικός λαός», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Σπυρόπουλος.

Κατρίνης: Η λύση στο πρόβλημα σταθερότητας πρέπει να δοθεί από την πρώτη Κυριακή
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, (Παραπολιτικά 90,1 FM ) ως προς τις μετεκλογικές συνεργασίες επισήμανε ότι «προφανώς, η λαϊκή ετυμηγορία είναι εκείνη που θα κρίνει και θα δρομολογήσει τις όποιες εξελίξεις», επαναλαμβάνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα σταθερότητας της χώρας θα πρέπει να δοθεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Άλλοι είναι εκείνοι που αποζητούν δεύτερο γύρο εκλογών, προκειμένου να εκβιάσουν για αυτοδυναμία, η οποία πλέον δεν υφίσταται ως στόχος».

Τέλος, ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε ότι διαφωνεί με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου: «Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές».

Δουδωνής: Στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός
Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής («Κοινωνία Ώρα MEGA») υποστήριξε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει άγραφος συνταγματικός κανόνας που να λέει ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός. Όσον αφορά στο άρθρο 37 του Συντάγματος, που επικαλέστηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Στο άρθρο 37, παράγραφος 1, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι όταν υπάρχει αυτοδυναμία, πράγματι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι πρωθυπουργός και παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εξετάζεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τρεις διερευνητικές εντολές και μετά με τη συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Δουδωνής επιστράτευσε, επίσης, τις δημοσκοπήσεις, όπου «η Νέα Δημοκρατία χάνει 7 με 12 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 5 με 6 μονάδες. Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο ”Κανένας” είναι επικρατέστερη επιλογή σε σχέση με τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, θα αποδοκιμαστούν από τον ελληνικό λαό, γιατί θα πέσουν τα εκλογικά τους ποσοστά».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε ότι η νομιμοποίηση ενός πρωθυπουργού σε μία κυβέρνηση συνεργασίας αντλείται από την ψήφο της Βουλής.

«Προφανώς, η προτεραιότητα σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι το πολιτικό πρόγραμμα το οποία θα συμφωνηθεί. Το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα υπηρετήσει αυτή την προγραμματική συμφωνία. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που μπορούν να εφαρμόσουν μία τέτοια συμφωνία», υποστήριξε.

Ροή Ειδήσεων