• Αναζήτηση

Απίστευτο: Ρομά έκλεψαν τον χαλκό από το στέγαστρο σπουδαίου μυκηναϊκού τάφου στην Αρχαία Πελλάνα!

Ο μυκηναϊκός τάφος της Αρχαίας Πελλάνας, στη Λακωνία, αποτελεί ένα σπουδαίο αρχαίο μνημείο, με τεράστια αξία, ενώ σύμφωνα με τον αρχαιολόγο που το ανακάλυψε, Θοδωρή Σπυρόπουλο, δεν αποκλείεται να… αποτελεί και τον τάφο της Ωραίας Ελένης -ναι, της Τροίας- ή κάποιου άλλου «μυθικού» βασιλιά της μυκηναϊκής εποχής, όπως του Μενελάου! Δυστυχώς, είναι και κάτι ακόμα: Η τραγική απόδειξη της αναλγησίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους…

 

Στην Αρχαία Πελλάνα, έναν μικρό οικισμό κοντά στη Σπάρτη, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τον μεγαλύτερο λαξευτό βασιλικό τάφο του κόσμου, σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και σειρά άλλων σπουδαίων ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και έναν σκελετό ανθρώπου ύψους 2,20 μέτρων!

Σύμφωνα, δε, με τον επιστήμονα που πραγματοποίησε τη σπουδαία ανακάλυψη, τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ και σήμερα επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων, υπάρχουν πολύ ισχυρές θεωρήσεις βάσει των οποίων στους τάφους της Αρχαίας Πελλάνας μπορεί να είχαν θαφτεί… ο βασιλιάς Μενέλαος και η Ωραία Ελένη!

 

Ωστόσο, για ακατανόητους λόγους, που χρήζουν μεγάλης διερεύνησης, ο σπουδαίος αυτός χώρος με τον εντυπωσιακό τάφο, παραμένει σφραγισμένος και φυσικά μη επισκέψιμος από το κοινό!

 

Αυτό ακριβώς το γεγονός εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, ενώ ο τάφος έγινε στόχος αρχαιοκαπήλων το 2013, αφού φυσικά, εκτός από μια τυπική περίφραξη, δεν υπάρχει καμία φύλαξη.

Αυτή τη φορά, και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, μια ομάδα από Ρομά της περιοχής βεβήλωσαν ουσιαστικά τον χώρο, κλέβοντας τον χαλκό από το στέγαστρο που είχε τοποθετηθεί, για την προστασία του βασιλικού τάφου:

Δείτε τη χαρακτηριστική φωτογραφία:

Ο Νίκος Μπακής, κάτοικος Σπάρτης, είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης των κτημάτων του Βασιλικού νεκροταφείου της αρχαίας Πελλάνας και αναφέρει στο Newsbomb.gr τα εξής:

 

«Πριν λίγες ημέρες η Ομηρική Λακεδαίμονα (αρχαία Πελλάνα), έπεσε για μία ακόμη φορά θύμα αρχαιοκαπηλίας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτό έγινε από τους γνωστούς αγνώστους πλέον Ρομά. Αυτή τη φορά δεν έγινε απόπειρα σύλησης του μπαζωμένου μυκηναικού τάφου όπως συνέβη το 2013, αλλά η παράνομη αφαίρεση του χαλκού από την στέγη του επιβλητικού Βασιλικού τάφου του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Η οποία, όλα αυτά τα χρόνια, προστάτευε το μνημείο από τη βροχή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θα πρέπει επιτέλους η ελληνική πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την παραδειγματική τιμωρία αυτών των κακοποιών στοιχείων μια για πάντα».

Δείτε το βίντεο με την Αρχαία Πελλάνα, τη σημασία της, τις δηλώσεις του αρχαιολόγου Θοδωρή Σπυρόπουλου και… αναρωτηθείτε, γιατί αυτός ο χώρος, ρημάζει από την κρατική αναλγησία και γίνεται βορά κλεφτών και αρχαιοκαπήλων…

Ροή Ειδήσεων