• Αναζήτηση

Αποσύρεται άρον – άρον η εγκύκλιος Γκάγκα για τις εφημερίες στα Νοσοκομεία

Αποσύρεται, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκε στα νοσοκομεία, η εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία όριζε ότι όλοι οι γιατροί θα εφημερεύουν ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους.

Η νέα απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάκα όχι μόνο αναστέλλει την εφαρμογή της προηγούμενης εγκυκλίου που ορίζει την εφημέρευση των νοσοκομείων κατά τομείς (παθολογικό ή χειρουργικό) και όχι ειδικότητες, και αναπέμπει το ζήτημα στο ΚΕΣΥ από το οποίο ήρθε η σχετική γνωμοδότηση.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 απόφαση του ΚΕΣΥ, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση.

Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Επικίνδυνη για την υγεία

Η εγκύκλιος της κυρίας Γκάγκα, που εξόργισε τους υγειονομικούς που την κατηγόρησαν για υποβάθμιση του ΕΣΥ με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, προέβλεπε την κάλυψη των εφημεριών όταν δεν υπάρχει γιατρός ενός τμήματος ή κλινικής, με την εφημερία γιατρού άλλης ειδικότητας του ιδίου τομέα.

Εξοργισμένοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ) απέστειλαν στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας ακόμη και εξώδικο, ενώ προσέφευγαν και στα δικαστήρια για «επικίνδυνη απόφαση».

Ροή Ειδήσεων