• Αναζήτηση

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για τις ομοφοβικές δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Σάλος έχει προκληθεί από τις ομοφοβικές δηλώσεις του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χτες, Τρίτη, ζήτησε παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία της προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο ζητεί να ερευνηθεί το ενδεχόμενο οι δηλώσεις του κ. Κούγιας να παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο στο σκέλος που αφορά την προσβολή προσωπικών θεμάτων με ομοφοβικές προσεγγίσεις.

Το χρονικό και ο σάλος

Τι συνέβη; Σχολιάζοντας ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου ανέφερε για τον κ. Λύτρα πως «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά» γιατί ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Χ: «Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην παραδοχή του εγκλήματος, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο κ. Κούγιας. Δεν υπάρχει τίποτα «αντρικό» στην κακοποίηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι».

Ομοφοβική απάντηση από τον ποινικολόγο

Ανταπαντώντας, ο Αλέξης Κούγιας επιδόθηκε σε μια εξόχως ομοφοβική δήλωση:« Διάβασα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε για την υπόθεση Λύτρα και για το τι είναι αντρική συμπεριφορά. Σοκαρίστηκα και μονό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου είναι γνώστες οι επιλογές του και που δεν έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως, ενώ θα έπρεπε, εάν στον γάμο του αυτός είναι γυναικά ή άνδρας ή ο Τάιλερ, τοποθετείται για το τι είναι αντρική συμπεριφορά».

Μετά και την απάντηση του κ. Κούγια, που προκάλεσε πλήθος πολιτικών αντιδράσεων, σε νέα του ανάρτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα.

«Το παραδέχθηκε, έχει ανδρική συμπεριφορά»

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Κούγιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε πως η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Απόστολου Λύτρα είναι υπερβολική υποστηρίζοντας ότι ο Λύτρας «έχει ανδρικά χαρακτηριστικά» και ότι «κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντοτε».

«Ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος. Η άποψή μου είναι ότι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε ήταν υπερβολική. Απαράδεκτη ενέργεια σε κάθε περίπτωση ο ξυλοδαρμός, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης, είναι αυτοδημιούργητος, παραδέχθηκε την πράξη του γιατί θα μπορούσε να την αρνηθεί και να επιμένει στην αρχική του θέση» είπε ο κ. Κούγιας αρχικά.

«Είναι 100κακοποιητής (σ.σ. ο Απόστολος Λύτρας), αλλά είναι διαφορετικό ότι διέπραξε κακούργημα και διαφορετικό ότι διέπραξε πλημμέλημα. Αυτά τα χτυπήματα στο πρόσωπο, το κάταγμα στο πρόσωπο δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Είναι έτσι όταν προκαλούν μόνιμη αναπηρία, ακρωτηριασμό ή μακρόχρονη αδυναμία λειτουργίας κάποιου άκρου. Ήταν προκατειλημμένο αυτό που έγινε σε βάρος του, έπρεπε να του ασκηθεί δίωξη για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Για να κρατηθεί κάποιος προσωρινά πρέπει να είναι ύποπτος φυγής, να μπορεί να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως» συνέχισε.

Επικαλούμενος, δε, την ομολογία του Απόστολο Λύτρα αφού αφέθηκε ελεύθερος, ο κ. Κούγιας είπε «όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ανδρική συμπεριφορά. Είναι αντρικό από μέρους του που έστω και την τελευταία στιγμή αποδέχθηκε την πράξη του».

«Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο για αυτό που έκανε. Αυτός ο άνθρωπος έχει καταστραφεί από δικές του επιλογές, διέλυσε την οικογένειά του. Αν είχε προφυλακιστεί, θα ήταν σκάνδαλο. Είναι κακοποιητής 100%, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να έχει διαπράξει πλημμελήματα. Απαγορεύεται ανακριτής να προβληματίζεται αν θα τον κρατήσει εφόσον έχει διαπράξει πλημμέλημα. Πολύ σωστά τον άφησαν ελεύθερο, βάσει όσων είδαν στη δικογραφία» κατέληξε προσθέτοντας ότι «η ποινική δίωξη είναι υπερβολικη και όταν δικαστεί ο Απόστολος Λύτρας το αδίκημα θα περιοριστεί σε πλημμέλημα».

Ροή Ειδήσεων