• Αναζήτηση

Διατροφή και νηστεία | Πως να τραφούμε σωστά;

Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης, εσωτερικής αναζήτησης, αυτοκριτικής και μετάνοιας. Βιώνεται με την αποχή από την αμαρτία, την αναθεώρηση των πράξεων και των λόγων μας, την αυτοσυγκράτηση και την προσευχή. Αυτή είναι και η μία όψη του νομίσματος, ίσως και η πιο ουσιαστική για όσους την ακολουθούν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την σωματική της διάσταση καθώς περιλαμβάνει αποχή από την κατανάλωση κρέατος, αυγού, γαλακτοκομικών, ψαριού και ελαιολάδου (τα δύο τελευταία σε συγκεκριμένες ημέρες). Εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν αυτοί οι διατροφικοί αποκλεισμοί σε ομάδες τροφίμων την καθιστούν λιγότερο θρεπτική. Αξίζει, λοιπόν, να προβούμε σε έναν εκτενέστερο διατροφικό απολογισμό με τα συν και τα πλην της εφαρμογής της στην πράξη.

hummus-1057999_1920

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η τήρηση της νηστείας συνδεέται με 1) αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών 2) μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους (επιβλαβές για την υγεία) λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών 3)αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ευεργετικά για την υγεία) λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως ελαιολάδου, ξηρών καρπών και σπόρων όπως το ταχίνι.

Οι διατροφικές αυτές προτιμήσεις και η στροφή ουσιαστικά σε ένα πιο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής κατά την περίοδο της νηστείας, φαίνεται να επιφέρει πλήθος ωφελειών τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια. Και αυτό διότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτιστοποίηση του γλυκαιμικού ελέγχου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα, την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παρεμπόδιση της δράσης των ελευθέρων ριζών καθώς και την υποσυνείδητη υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και μετά το πέρας της νηστείας.

salad-791891_1920

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Από την άλλη πλευρά, οι κυριότερες διατροφικές ελλείψεις που χαρακτηρίζουν την νηστεία αφορούν 1) την μη κατανάλωση σημαντικών πηγών πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως αυτή περιέχεται σε ζωικά τρόφιμα (κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, αυγό ) άρα και ενδεχόμενος κίνδυνος για μη κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτείνη 2) μη κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο λόγω της απουσίας των γαλακτοκομικών από το καθημερινό διαιτολόγιο 3) μη κάλυψη των αναγκών μας σε σίδηρο καθώς ο ζωικής προέλευσης (αιμικός) έχει μεγαλύτερη απορροφησιμότητα σε σχέση με αυτόν φυτικής προέλευσης 4) ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Δεδομένου των παραπάνω, εάν δεν γίνουν οι σωστοί διατροφικοί χειρισμοί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η μυϊκή και οστική μας μάζα, να αυξηθεί η επιρρέπεια σε οστεοπενία, οστεοπόρωση και κατάγματα ιδίως για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και να παρουσιαστούν συμπτώματα αδυναμίας, εύκολης κόπωσης και δυσκολίας συγκέντρωσης ως απόρροια της μη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με μη ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.prawn-1239427_1920

ΣΩΣΤΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Εάν καταφέρουμε, λοιπόν, να ωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις της νηστείας, αποτρέποντας με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς τυχόν διατροφικές ελλείψεις τότε θα είμαστε βέβαιοι για την θρεπτική πληρότητα και επάρκεια ενός νηστίσιμου διαιτολογίου.

%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Και ενώ η εφαρμογή νηστείας φυσιολογικά μπορεί να οδηγήσει σε αποτοξίνωση του οργανισμού και απώλεια περιττών κιλών δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει το αντίθετο. Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν τελικά σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και η ζυγαριά να ανέβει!

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: diatrofi.gr

Ροή Ειδήσεων