• Αναζήτηση

Επιτυχημένο το 4ήμεροΣεμινάριο για τη διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων στον Δήμο Δυτικής Μάνης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω κορονοϊού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης (Καρδαμύλη Μεσσηνίας), με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της πανδημίας, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον 4ήμερο Summer School στα πλαίσια του έργου Green Mani (Πράσινη Μάνη) του Πράσινου Ταμείου , που υλοποιούν, με ιδιαίτερη μεθοδικότητα, η εταιρεία Συμβούλων «Αργοναύτες» και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, κατά το χρονικό διάστημα 1/9/2020 έως 28/2/2022.

 

Το Summer School, του οποίου την οργανωτική ευθύνη είχε η ΑΜΚΕ «Αργοναύτες» με τίτλο : “Summer School για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και την Αειφόρο Ανάπτυξη”, υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου μέχρι την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, αποτυπώνοντας τη μεγάλη ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου ,αλλά και των Φορέων υλοποίησης του έργου, στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

 

Τους δεκάδες συμμετέχοντες στο summer school, , είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, λόγω του κορονοϊού, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτριος Γιαννημάρας ο οποίος τόνισε τη μεγάλη ευαισθησία που έχει ο Δήμος Δυτικής Μάνης σε θέματα ανακύκλωσης και παρουσίασε την πολιτική του Δήμου και τα έργα τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος κ. Κώστας Μοράρος και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΑΜΚΕ «Αργοναύτες», παρουσίασαν όλες τι δράσεις, τους στόχους και τη φιλοσοφία του έργου «Πράσινη Μάνη».

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Καθηγητή του Παν/μίου Πελοποννήσου με κ. Μανώλη Γουάλλες, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε στα πλαίσια του Έργου ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των νέων , μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Συμμετοχή επιστημόνων από πολλά πανεπιστήμια

Στα πλαίσια του 4ήμερου Summer School , εξετάστηκαν οι εξής θεματικές ενότητες: Αστικά Στερεά Απόβλητα, 3D Εκτύπωση και Ανακύκλωση υλικών μέσω 3D εκτύπωσης, Πράσινη & Κυκλική Οικονομία και Τεχνολογίες Περιβάλλοντος στην Περιβαλλοντική Νομοθεσία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.

Οι παραπάνω θεματικές ενότητες αναπτύχθηκαν από έγκριτους πανεπιστημιακούς και ανεξάρτητους επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και ΕΜΠ, ενώ την 4η μέρα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν μονάδα διαχείρισης αστικών αποβλήτων στα όρια του Δήμου Σπάρτης και διάφορα σημεία της περιοχής, στα οποία εφαρμόζονται οι διαδικασίες διαλογής στην πηγή κατά πρότυπο τρόπο.

Επίσης, σχετικές εισηγήσεις παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΚΠΕ Καλαμάτας και του Συλλόγου «Καθαρή Μάνη».

Ευχάριστη έκπληξη, κατά τη διάρκεια των 4ήμερων εργασιών, ήταν η επίσκεψη ομάδας μαθητών από το Γυμνάσιο Καρδαμύλης, οι οποίοι επισκέφτηκαν το Δημαρχείο και ενημερώθηκαν από τον καθηγητή του Πανεπ. Δυτ. Αττικής κ. Θεόδωρο Γκανέτσο, για τις τρισδιάστατες αποτυπώσεις και εκτυπώσεις αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, σε πραγματικό χρόνο και την αξία των νέων τεχνολογιών στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

«Πράσινη Μάνη» – ένα έργο-μήνυμα ευαισθητοποίησης για τις τοπικές κοινωνίες

Το Έργο δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ενημερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό για τις συνέργειες μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και προσελκύει νέους επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο της πρόληψης, ανακύκλωσης και διαχείρισης των ΑΣΑ αλλά και τις δυνατότητες της έρευνας με χρήση νέων τεχνολογιών.

Σκοπός του Έργου είναι τα καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο- μέταλλα) και το οργανικό κλάσμα, κομποστοποιήσιμο (φλούδες, χόρτα, κόκκαλα και γενικά ότι προέρχεται από την κουζίνα) να μην πάνε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, αλλά να γίνεται διαλογή στην πηγή.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό ,όπως επίσης και βιντεοσκοπημένο υλικό του Summer School, , θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου «Green Mani” www.green-mani.gr και θα διατηρηθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι Φορείς υλοποίησης του έργου «Πράσινη Μάνη» (Δήμος Δυτικής Μάνης και «Αργοναύτες») πιστεύουν ότι ένας από τους παράγοντες, που αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον, είναι τα στερεά απόβλητα και απορρίμματα. Ο όγκος των απορριμμάτων που παράγουμε συνεχώς αυξάνει λόγω της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης αλλά και της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα.

Η διαχείριση στερεών αποβλήτων αποτελεί ένα σημαντικό και διαρκώς επιδεινούμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Σαν οικονομική δραστηριότητα η διαχείριση αποβλήτων περιλαμβάνει τεχνικές και διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, ανάκτησης χρήσιμων υλικών, τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων σε ειδικούς χώρους καθώς και αποκατάστασης των χώρων αυτών μετά τον κορεσμό τους. Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διότι προϋποθέτει πολιτικές επιλογές, κοινωνική συναίνεση και περιβαλλοντική παιδεία του πληθυσμού, ενώ απαιτεί την χρήση τεχνολογιών που πρέπει να είναι αποδεκτές.

Το έργο συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησης σημαντικών κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες της περιοχής, οι νέοι επιστήμονες, οι αιρετοί και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο γενικό πληθυσμός.

Όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: www.green-mani.gr.

Ροή Ειδήσεων