• Αναζήτηση

Eρώτηση Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλου για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Για τους παραγωγούς ελιάς, ποικιλίας «Καλαμών» η φετινή χρονιά, είναι καταστροφική, λόγω των χαμηλών τιμών και αδιάθετων ποσοτήτων.

Η πανδημία και ο καύσωνας, με τις κατά τόπους καταστροφές, ήρθαν να συμπληρώσουν το κακό, και να προδιαγράψουν τις μεγάλες δυσκολίες, που σε λίγους μήνες, θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί με τη νέα σοδειά.

Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, εμφάνισε πως οι εξαγωγές ελιάς, ποικιλίας «Καλαμών» παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση την τελευταία διετία, ενώ υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες, γεγονός, που επιβεβαιώνει, πως η αύξηση επετεύχθη από αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες και ελληνοποιήσεις.

Παράλληλα, τελευταία δημοσιεύματα ανέφεραν για συσκευασίες ελιάς «Καλαμών» από τρίτες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ανέγραφαν ως επισήμανση τελικού προϊόντος, το «Kalamata Olives».

Το ισχύον Π.Δ. 221/1979 «Περί τυποποίησης, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των προς εξαγωγή προοριζόμενων επιτραπέζιων ελιών», στο άρθρο 7 αναφέρει ότι για την Καλαμών προτάσσεται της κατηγορίας, του μεγέθους κτλ, η λέξη «CALAMATA».

Σε αυτό το Π.Δ. στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα οι εξαγωγές από περιοχές εκτός Μεσσηνίας, χρησιμοποιώντας όμως την εμπορική ονομασία «Kalamata Olives», αντί του «CALAMATA», γεγονός το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα στις εξαγωγές του προϊόντος, αφού η ονομασία «Kalamata Olives» παρέπεμπε στην ονομασία «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή, γεγονός που αντιβαίνει τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1151/2012 (General Provisions, article 6), που διέπει τα προϊόντα ΠΟΠ.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση των κκ Τσίπρα και Καμμένου, με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Αποστόλου, υπέγραψαν την κατάπτυστη και παράνομη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 648/Β/26.2.18), με την οποία ενέταξαν, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε.

Με αποτέλεσμα, σήμερα, να διακινούνται μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, που παράγουν και διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών, διαφόρων ποικιλιών, αλλά και «Καλαμών» να το πράττουν πλέον με την ονομασία « Kalamata Olives» και να μας εκτοπίζουν από τις αγορές, προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές, χρησιμοποιώντας ένα όνομα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ με τον ΚΑΝ(ΕΚ) Δ.107/96, το παγκοσμίως γνωστό «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ».

Στη Μεσσηνία, το σύνολο σχεδόν των φορέων του πρωτογενούς τομέα, Συνεταιρισμοί και Τυποποιητές/Εξαγωγείς, αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ», για την ενδυνάμωση και επικαιροποίησή τους και να δημιουργήσουν Ομάδα Προστασίας και Διαχείρισης της «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» με προοπτική να πράξουν το ίδιο και για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας.

Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 2761/19.12.19, ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων, είχα από τότε επισημάνει τα προβλήματα και ζητούσα απαντήσεις.

Στην υπ΄αριθμ Πρωτ. 813/333777/5.2.20 απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτ. Αραμπατζή, αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: “Ως προς δε το ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας», όπως είναι γνωστό, είναι καταχωρισμένη ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Η ονομασία αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές, που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από την ποικιλία «Καλαμών». H δε απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης ένταξης στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς”.

Στη συνέχεια αναφέρει «Σημειώνεται, ότι σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η νέα ηγεσία, ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις :

A. Ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία,

B. Ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές

Γ. Ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και

Δ. Ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΟΠ».

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Θα αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του τέως Υπουργού κ. Αποστόλου, αφού το Υπουργείο αναγνωρίζει «ότι δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς»;

2. Πρόκειται να εκδώσει υπουργική απόφαση, δυνάμει της παρ.7 του άρθρου 38 του Ν. 4384 που παρέμεινε σε ισχύ με τον Ν. 4673/2020 αναφορικά με τις ομάδες διαχείρισης και προστασίας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ;

3. Tι ποσότητες ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», έχουν εισαχθεί στη χώρα μας κατά τα έτη 2018 και 2019 από τρίτες χώρες, σε ποια λιμάνια ξεφορτώθηκαν και σε ποιους Νομούς κατευθύνθηκαν.

4. Πρόκειται να χορηγηθεί βοήθημα στους παραγωγούς ελιάς «Καλαμών», λόγω της πανδημίας, που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει την λειτουργία των χώρων εστίασης και τις εξαγωγές τους τελευταίους μήνες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ροή Ειδήσεων