• Αναζήτηση

Γεωργιάδης: Δεν θα επιστραφούν πρόστιμα στους ανεμβολίαστους -5 ευρώ το κόστος του εμβολίου σε φαρμακεία-ιατρεία

«Δεν θα πωλούνται πλέον τα ζελεδάκια κάνναβης, καθώς είναι επικίνδυνα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε ότι «η έγκριση της κυκλοφορίας τους δεν είχε περάσει από το Υπ. Υγείας, αλλά από το Υπουργείο Εμπορίου (Υπ. Ανάπτυξης) και δεν είχε γνωστοποιηθεί η ουσία που περιέχουν. Με μια από τις πρώτες αποφάσεις μου ως Υπ. Υγείας εντάχθηκε η ουσία που περιέχουν στις ναρκωτικές ουσίες και έτσι απαγορεύθηκε η πώληση τους από τα περίπτερα».

Γεωργιάδης: Πλέον πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού όπου επεσήμανε ότι «πρέπει να βγει από την λογική μας αν πρέπει να κάνουμε την τέταρτη, την πέμπτη, την έκτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Όταν ήρθε η πανδημία, η ανθρωπότητα δεν ήξερε τι είναι και μπήκαμε στην λογική του πρώτου εμβολίου, του δεύτερου εμβολίου κ.ο.κ. Πλέον πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού, όπως κάνουμε το εμβόλιο για την γρίπη. Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, μία φορά μέσα στο δωδεκάμηνο».

Σημείωσε ακόμη ότι «στους 1.000 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το φετινό εμβόλιο, το οποίο πρέπει να κάνουν όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού: Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί
Δεχόμενος βροχή από ερωτήματα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «Σε πολλές χώρες το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνεται και στα φαρμακεία. Δεν είπα ποτέ να μην το κάνουν οι γιατροί. Εκ των ων ουκ άνευ θα το κάνουν οι γιατροί. Εγώ τους γιατρούς τους θέλω συμμάχους, όχι αντίπαλους. Δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, αν ο γιατρός του λέει να μην κάνει το εμβόλιο».

«Η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν, όπως το κάνει σήμερα ο καθένας και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ADVERTISEMENT

«Όχι» επιστροφή προστίμων σε μη εμβολιασμένους
Aπαντώντας σε ερώτηση για τη διαγραφή προστίμων από πολίτες άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάστηκαν έναντι του κορονοϊού και την αδικία της μη επιστροφής των προστίμων σε όσους πολίτες τα έχουν ήδη πληρώσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί το πρόστιμο σε κανέναν συνεπή πολίτη, λέγοντας ότι «στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα φοιτητικά δάνεια. Όσοι έχουν πληρώσει τα φοιτητικά δάνεια θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω; Πρόστιμα βάζουν όλα τα κράτη. Τα πρόστιμα δεν μπήκαν για εισοδηματικούς λόγους, αλλά ως πίεση για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί».

Τόνισε ότι «σε κάθε απόφαση του κράτους που διορθώνει μια άλλη απόφαση, κάποιοι αδικούνται. Ο κυριότερος λόγος για τη διαγραφή των προστίμων ήταν επειδή ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι φεύγουμε από την εποχή της σύγκρουσης και πρέπει να μπούμε στην εποχή του τακτικού εμβολιασμού».

Πρόσθεσε: «Mου έφεραν την λίστα και είδα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που χρωστούσαν τα πρόστιμα ήταν άνω των 80 ετών. Να προχωρήσουμε να κάνουμε αναγκαστική είσπραξη σε ανθρώπους άνω των 80 ετών για το πρόστιμο των 100 ευρώ συν τους τόκους; Ως Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα μπορούσα να το κάνω».

Για την κατάσταση στο ΕΣΥ: «Δεν είναι όλα μαύρα»
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης πως «δεν είναι όλα «μαύρα» στο ΕΣΥ, που έχει και πολλά καλά και πολλά κακά να δείξει. Η πρώτη απόφαση που υπέγραψα σχεδόν αμέσως ήταν η ενιαία λίστα χειρουργείων που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου».

«Το Κράτος θα έχει την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε όλο το ΕΣΥ. Θα μπορούμε να βλέπουμε αν η κατάσταση πηγαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, ενώ σε έναν βαθμό θα μπορέσουμε να ελέγξουμε και την διαφθορά», προσέθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στο πώς θα ελέγχεται αν υπάρχουν λαθροχειρίες ή «παραθυράκια» για προτεραιότητα περιπτώσεων από ορισμένους γιατρούς. ανέφερε ότι «οι γιατροί θα κρίνουν τον βαθμό προτεραιότητας για κάθε ασθενή που περιμένει να χειρουργηθεί και εμείς θα ελέγχουμε. Θα μπορούμε να μετράμε αν μια κλινική έχει περισσότερα επείγοντα χειρουργεία ξαφνικά, ενώ η άλλη κλινική δεν έχει. Στο ΕΣΥ είμαστε όλοι ίσοι και αυτή η ισότητα θέλουμε να φαίνεται».

Είπε τέλος ότι «η ιδέα για την ενιαία λίστα χειρουργείων είχε ήδη ξεκινήσει επί Χρυσοχοΐδη, απλά εγώ επιτάχυνα τη διαδικασία. Ο κάθε υπουργός που έρχεται εδώ δίνει τον καλύτερο εαυτό του για τους πολίτες. Έχω έρθει με πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Στο Υπ. Εργασίας σε έξι μήνες κάναμε πάρα πολλά πράγματα, θέλω με την ίδια ταχύτητα να γίνουν πράγματα και εδώ, προσθέτοντας ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ και ότι θα γίνουν 6.500 προσλήψεις».

Ροή Ειδήσεων