Το αγαπημένο σου συγκρότημα ή τραγουδιστής / τρία, μόλις έβγαλε ένα καινούριο άλμπουμ και ως λάτρης της μουσικής έσπευσες να ακούσεις όλα τα κομμάτια καταλήγοντας να βρεις το αγαπημένο σου τραγούδι, αυτό που σε έχει κάνει να κολλήσεις μαζί του και να το ακούς ξανά και ξανά κάθε μέρα.
Το ακούς στο αυτοκίνητο, το ακούς στο σπίτι, στο γυμναστήριο στο mp3 σου και γενικότερα δεν χάνεις την ευκαιρία να το ακούς όπου και αν βρίσκεσαι και να το προτείνεις και στους φίλους σου, που δεν έχουν ακούσει ακόμη το άλμπουμ.
Ώσπου μια μέρα, απλά δεν αντέχεις να ακούσεις ούτε καν την αρχή του και εκεί συνειδητοποιείς ότι το λάτρεψες τόσο που το σιχάθηκες. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Αν ναι, στην συνέχεια θα βρεις την απάντηση!
Ο εγκέφαλος αντιδρά όταν ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι!
Η Elizabeth Hellmuth Margulis, η οποία είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου γνώσης της Μουσικής του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, μας έδωσε την απάντηση σου ψάχνουμε.
Οι ερευνητές έχουν δείξει, πως όταν χρησιμοποιούνται fMRI εγκεφαλογραφήματα, κατά την διάρκεια που κάποιος ακούει μουσική, δεν ενεργοποιείται μόνο ο ακουστικός φλοιός, δηλαδή εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία ήχων, αλλά και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την κίνηση, τον προγραμματισμό , την προσοχή και φυσικά τη μνήμη μας.
Αυτό σημαίνει πως όταν ακούς μουσική, δεν γίνεται απλά επεξεργασία του ήχου, αλλά ταυτόχρονα είμαστε εκεί επικεντρωμένοι και αποκτούμε γνώση. Ενώ πολλές φορές, τυχαίνει να αισθανθούμε το τραγούδι και να μας προκαλέσει χαρά, λύπη ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.
Όσο για το πως καταλήγουμε να ερωτευόμαστε ένα κομμάτι, μια έρευνα που διεξήχθη από το PLoS ONE, έδειξε πως όταν ακούμε κάποια μουσική με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι ενεργοποιούνται περισσότερο τα συναισθηματικά κυκλώματα του εγκεφάλου μας.
Με την δεύτερη φορά τώρα που θα ακούσεις το τραγούδι, ο εγκέφαλος σου θα μπορέσει να το επεξεργαστεί πιο γρήγορα από ότι την πρώτη φορά, μιας και ξέρει πάνω κάτω τι έχει να περιμένει. Οπότε, όσες πιο πολλές φορές το ακούσεις, θα καταφέρεις να ενισχύσεις τα αποτελέσματα.
Τι γίνεται όμως μόλις συλλέξει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες;
Από ένα σημείο και μετά, νιώθουμε την ανάγκη να ακούσουμε κάτι καινούριο και να το εξερευνήσουμε για να μαζέψουμε όση περισσότερη γνώση μπορούμε. Αυτό γίνεται γιατί αν για παράδειγμα επισκέπτεσαι συνέχεια το ίδιο μέρος δεν θα υπάρχει κάτι άλλο να μάθεις.
Ο εγκέφαλός σου δεν εκπλήσσεται πλέον από αυτό που ακούει και ένα διαφορετικό ένστικτο σε απομακρύνει από αυτό, ούτως ώστε να μπορέσεις να ανακαλύψεις ένα νέο τραγούδι, το οποίο θα το αγαπήσεις με την ίδια διαδικασία.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως δεν έχει να κάνει μόνο με την διασκέδαση και την απόλαυση κατά την διάρκεια του κομματιού, αλλά κυρίως με τις γνώσεις που μπορεί να μας δώσει. Μόλις καταφέρουμε και ρουφήξουμε σαν σφουγγάρι και την παραμικρή χρήσιμη λεπτομέρεια το αφήνουμε στην άκρη σαν κάτι που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον και αναζητούμε την επόμενη πηγή γνώσης!
Πηγή: aggouria.net