• Αναζήτηση

Γιορτή Τριών Ιεραρχών: «Αλαλούμ» στο υπουργείο Παιδείας με τη λειτουργία των σχολείων

Μια εβδομάδα απομένει για την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, και για πρώτη φορά τα σχολεία θα είναι ανοικτά.

Οι πρώτες απορίες των εκπαιδευτικών και των γονέων εκφράστηκαν στις 11 Ιανουαρίου όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι καταργείται η αργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Ακολούθησαν οι διευκρινιστικές δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία υποστήριξε ότι τα σχολεία θα είναι μεν ανοιχτά, αλλά δεν θα γίνονται μαθήματα.

Λίγες ώρες αργότερα, δια στόματος της υπουργού Νίκης Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας… ανασκεύασε τη στάση του, τονίζοντας ότι κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών θα διεξαχθούν κανονικά τα μαθήματα.

Γιορτή Τριών Ιεραρχών: Δεύτερη εγκύκλιος του υπ. Παιδείας -«Οχι» από τους καθηγητές φροντιστηρίων

Προ ημερών, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια νέα -τη δεύτερη σε λίγες ημέρες- εγκύκλιο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Η νέα εγκύκλιος υπογράφεται από την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη και αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.»

Την ίδια στιγμή, το… κομφούζιο για την εορτή των Τριών Ιεραρχών μεταδόθηκε και στα φροντιστήρια, με το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης να τονίζει ότι η αργία θα τηρηθεί κανονικά. Το Σωματείο επικαλείται υπουργική απόφαση ( 219434/Α5/2016 ), η οποία ορίζει ότι η θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες για τα φροντιστήρια και τα κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Σύλλογοι Γονέων ζητούν διευκρινίσεις για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αργία των Τριών Ιεραρχών προκάλεσε σύγχυση και στους Συλλόγους Γονέων, που ζητούν διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις αλλόθρησκων, ετερόδοξων και άθρησκων μαθητών.

Σύλλογοι Γονέων δημοτικών σχολείων από την Αθήνα, με επιστολή τους προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως και την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνουν ότι καθώς «πρόκειται για την πρώτη θρησκευτική γιορτή στο σχολείο θα θέλαμε να υπάρξει διευκρίνιση για τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλόθρησκων ή ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών από τις εκδηλώσεις αυτές εφόσον οι γονείς και κηδεμόνες το δηλώσουν ρητώς».

Οι Σύλλογοι Γονέων σημειώνουν ότι με την υπουργική απόφαση 12773/Δ2/23-01-2015 ορίζεται ο τρόπος «με τον οποίο απαλλάσσονται οι μαθητές από την υποχρεωτική παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Κατά τη γνώμη μας, το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών κάθε τάξης από τις εορταστικές εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχόμενου, αφού δε γίνεται πουθενά λόγος για αυτές (η Υ.Α. αναφέρεται μόνο στο μάθημα και τον εκκλησιασμό).»

Την επιστολή με θέμα τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών υπογράφουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόμων του 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, του 14ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, του 35ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, του 40 δημοτικού σχολείου Αθηνών και του 7ου νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/trion-ierarhon-alaloym-me-leitoyrgia-ton-sholeion

Ροή Ειδήσεων