• Αναζήτηση

Γκάγκα: Ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεση αντιιικών χαπιών

Ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεση αντιιικών χαπιώνόπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR. Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ’ οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα, η οποία σημείωσε πως «τηρούμε τα μέτρα, αν και ξεκινά μια ήπια χαλάρωση των μέτρων».

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση και στους «σκληρούς δείκτες» τις επόμενες εβδομάδες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.

Επίσης, ανέφερε πως δεν παρατηρείται αύξηση στα νέα κρούσματα παρά μόνο σε κάποια νησιά. «Γενικά υπάρχει σταθεροποίηση, περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης ώστε να ζούμε με τον ιό», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως σταθερά ψηλά παραμένουν οι «σκληροί δείκτες» ενώ απασχολεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν και τόνισε πως χθες «για πρώτη φορά ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώθηκε, σε κάτω από 400».

Τέλος, δήλωσε πως «προβλέπουμε αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή 550 με 600 διασωληνωμένοι ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων», σημειώνοντας πως το σύνδρομο του long covid θα μας απασχολήσει και τους επόμενους μήνες.

Μαγιορκίνης: Η μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους παγκόσμια από τον Αύγουστο

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι παγκόσμια έχουν καταγραφεί 363 εκατ. μολύνσεις και 5,6 εκατ. θάνατοι.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν αυξήθηκαν σημαντικά κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 8.500 θάνατοι ανά ημέρα.

«Παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους που έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, στην Ευρώπη αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 22%, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν περίπου 4%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.100 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Επίσης, 34 από τις 47 χώρες της γηραιάς ηπείρου δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% παρατηρείται σε 22 χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση (πάνω από 30%) παρατηρείται σε 5 χώρες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε ο κ. Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα έδειξε σημεία σταθεροποίησης, με μικρή συρρίκνωση των διαγνώσεων της τάξης του 5%. Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 6%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, οι εισαγωγές με Covid στα νοσοκομεία έδειξε πτώση της τάξης του 15%, ενώ παρατηρείται και μείωση των εισιτηρίων της τάξης του 9%, που σημαίνει ότι το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων προς το 1,1.

Ροή Ειδήσεων