• Αναζήτηση

Η Μεγαλόπολη υποδέχθηκε τον νέο της Ποιμενάρχη κ. Νικηφόρο (video-photo)

Το νέο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, η Μεγαλόπολη.

Το νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης, κληρικοί, οι αρχές του τόπου και πλήθος λαού.

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως, αφού παρέδωσε την Ποιμαντορική ράβδο στο νέο Μητροπολίτη, εν πομπή έφτασαν στην κεντρική πλατεία, όπου ο Δήμαρχος προσφώνησε τον νέο Μητροπολίτη κ. Νικηφόρο.

Εν συνεχεία, μετέβησαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. O Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη.

Ακολούθησαν προσφωνήσεις του Τοποτηρητή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.

Ο Ιερός Κλήρος προσέφερε στο νέο Μητροπολίτη μια ποιμαντορική ράβδο, ενώ στον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Σπάρτης ένα αρχιερατικό επιγονάτιο. Με την σειρά του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης εκ μέρους του Δήμου προσέφερε στο νέο Μητροπολίτη ένα σετ σταυροεγκολπίων.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης απηύθυνε ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Σπάρτης για την τοποτηρητεία του, τους παρισταμένους Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο, τις αρχές του τόπου, αλλά και προς το ποίμνιο που σήμερα τον υποδέχθηκε. Επίσης, αναφέρθηκε στην προσέγγιση των νέων από την Εκκλησία, στο έργο του Ποιμενάρχη και του Ιερού Κλήρου μέσα στην σημερινή κοινωνία μας. “Ευγένεια, καλοσύνη και όχι φανατισμό χρειάζεται η Εκκλησία μας σήμερα”, τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, έκανε λόγο στις μοναστικές αδελφότητες και στο πνευματικό έργο που επιτελούν, χαρακτηρίζοντάς τα ως νεύρα της ορθοδοξίας μας. “Θα σταθώ κι εγώ δίπλα στις αδελφότητες των Μονών της Μητροπόλεως με αγάπη”. “Έρχομαι ως πατέρας, συνεργάτης σας και ζητώ την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας και όλοι μαζί για να προσφέρουμε στην Εκκλησία και την κοινωνία μας” τόνισε.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Αρκαδίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, ο Διοικητής ΔΙΚΕ Πελοποννήσου, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Κείμενο και φωτογραφίες : Επαμεινώνδας Μανδρώνης από το arxon.gr

Η φιλαρμονική Μεγαλόπολης συνόδευσε την πομπή και απέδωσε τιμές στις τελετές.

Αμέσως μετά την ενθρόνιση, ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του νέου Μητροπολίτη από τον Δήμο Μεγαλόπολης.

To Kαφενείο Μεγαλόπολης μετέδωσε ζωντανά την τελετή υποδοχής και ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη, δείτε τα 2 βίντεο που ακολουθούν:

Δείτε την παρουσίαση με τις φωτογραφίες – ή δείτε άλμπουμ ΕΔΩ

https://kafeneio-megalopolis.gr/

Ροή Ειδήσεων