• Αναζήτηση

Η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 – Μία άγνωστη σελίδα της Ιστορίας μας «ζωντανεύει» στην μεγάλη οθόνη (video)

Την πρωτοβουλία ανάδειξης και προβολής μίας σελίδας Ιστορίας που χάθηκε στον χρόνο ανέλαβαν Μεσσήνιοι φιλίστορες από την Καλαμάτα και τον Άρι του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για τα γεγονότα του θέρους του 1834, που αφορούν την Μεσσηνιακή Εξέγερση κατά των αυθαιρεσιών του τότε καθεστώτος της Αντιβασιλείας και οδήγησαν σε αιματηρές μάχες σε μέρη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Ο Άρις, τότε Ασλάναγα, ήταν πατρίδα του αγωνιστή του 1821 Αναστασίου Τζαμαλή, ενός από τους πρωταγωνιστές της Μεσσηνιακής εξεγέρσεως.

 

Η όλη Ιστορία αναφέρεται στην έκρηξη αντίδρασης που συνδέεται με την άδικη φυλάκιση των Πελοποννησίων ηγετών Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα το 1833-1834, αλλά και την συνέχιση των αδικιών εις βάρος παλαιών αγωνιστών της Εθνεγερσίας, γεγονότα που ξέσπασαν το καλοκαίρι του 1834 σε Μεσσηνία και Μάνη και οδήγησαν στην αιματηρή τους καταστολή από τον τότε κυβερνητικό στρατό.

Ο Αναστάσιος Τζαμαλής από τον Άρι και οι άλλοι πρωταγωνιστές του 1834….

Θύματα αυτής της εξεγέρσεως ήταν ο θρυλικός Μήτρος Πέτροβας από την Γαράντζα, αλλά και οι εκτελεσθέντες το φθινόπωρο του 1834 σε Κυπαρισσία και Πύλο αντίστοιχα, Γιαννάκης Γκρίντζαλης, (επικεφαλής των Ντρέδων) και Αναστάσιος Τζαμαλής (αγωνιστής από τον Άρι, όπου τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συγχωριανούς του).

Με πρωτοπόρο την Κοινότητα Άριος και την συνεργασία Αναβιωτικών Συλλόγων από Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα και άλλα μέρη θα γίνουν εντός των επομένων μηνών κινηματογραφικά γυρίσματα στην περιοχή της Καλαμάτας και σε άλλα ιστορικά σημεία της Μεσσηνίας, για να καλυφθεί όλο το πλαίσιο των γεγονότων.

Η όλη πρωτοβουλία είναι ένας φόρος τιμής σε αγωνιστές που τους αγνόησε η «επίσημη» Ιστορία. Η ταινία που θα ετοιμαστεί θα έχει ως βάση τις διασωθείσες ιστορικές πηγές και σκοπό θα έχει να προβληθεί μία ιστορική σκηνή που χάθηκε στα σκότη της αφάνειας ή της αδιαφορίας.

Την σκηνοθετική επιμέλεια έχουν ο Μεσσήνιος διαχειριστής του διαδικτυακού διαύλου Messinia View Ιωάννης Κ. Μουτσούλας και ο συνεργάτης του Γεώργιος Αν. Κορμάς, ενώ την ιστορική επιμέλεια και την συγγραφή σεναρίου και διαλόγων έχει αναλάβει ο φιλόλογος-συγγραφέας και συνεργάτης του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Γεώργιος Κουρκούτας από τον Πύργο Ηλείας, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος του Παναγιώτη Μαρκόπουλου,Κωνσταντίνου Μάντζαρη και άλλων κατοίκων του Άρι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και προχώρησαν σε ένα πλαίσιο κινήσεων για να τιμηθούν οι άγνωστοι αυτοί πρωταγωνιστές του 1834 στην Μεσσηνία.

Ροή Ειδήσεων