• Αναζήτηση

Καιρός: Πότε υποχωρεί η αφρικανική σκόνη, νέο επεισόδιο στις αρχές της άλλης εβδομάδας

Ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης είναι σε εξέλιξη, για να αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από το απόγευμα μέχρι το νέο επεισόδιο στις αρχές της άλλης εβδομάδας που δείχνει ευτυχώς πιο ήπιο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών είναι τα κυριότερα στοιχεία των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται πως η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κάλεσε τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Από τα δυτικά καθαρίζει σταδιακά η σκόνη στην ατμόσφαιρα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Τοπικές βροχές, λασποβροχές, μικρής διάρκειας και έντασης θα σημειωθούν σήμερα, οι τελευταίες το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Ήδη στο Ιόνιο από το πρωί οι άνεμοι έχουν στραφεί σε δυτικούς, στο Αιγαίο παραμένουν οι νοτιάδες μάλιστα στα πιο ανατολικά τμήματα θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αν και σε σχέση με τις χθεσινές τιμές θα παρουσιάσει μικρή πτώση θα παραμείνει πάνω από τις κανονικές τιμές. Στην Κρήτη οι άνεμοι ήδη το μεσημέρι δεν θα πνέουν νοτιάδες που ανέβασαν πολύ τη θερμοκρασία χθες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν για ημέρες, όλη την νέα εβδομάδα. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Δευτέρα και η Τρίτη. Ενδεικτικά, το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία και στην Αθήνα θα είναι στους 24 -25 βαθμούς.

Αν και στη δυτική Ευρώπη το καθολικό Πάσχα θα κυλήσει με θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές, το μεσημέρι θα φτάνει τους 12 με 15 βαθμούς. Στην ανατολική Ευρώπη υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή στη Βαρσοβία το θερμόμετρο θα φτάσει τους 25 βαθμούς και στη Μόσχα τη Δευτέρα τους 21 βαθμούς.

Για τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σχολίασε: «Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο Απρίλιο) , οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Ροή Ειδήσεων