• Αναζήτηση

Καύσωνας στην Ευρώπη: Παροδική η ύφεση των ακραίων φαινομένων

Μετά από μία σύντομη ανάπαυλα από τον παρατεταμένο καύσωνα, η Μεσόγειος ετοιμάζεται να αντέξει ένα ακόμα κύμα υψηλών θερμοκρασιών. Για λίγες μέρες μέσα στον Ιούλιο υπήρξε μία σύντομη ανάσα δροσιάς, αφού οι θερμοκρασίες σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου, θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών. Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F). Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους τόσο για τις θερμοκρασίες της ξηράς όσο και για τις θερμοκρασίες των ωκεανών του βόρειου ημισφαιρίου, οπότε υπάρχει πιθανότητα να δούμε περαιτέρω κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Καιρού.

Τα κύματα καύσωνα έκαψαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, βάζοντας τον κόσμο σε τροχιά για τον θερμότερο μήνα που έχει υπάρξει ποτέ τον Ιούλιο, μετά από έναν Ιούνιο ρεκόρ. Οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν τον πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από πλημμύρες στην Ινδία και τις ΗΠΑ μέχρι πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά. Αυτό απειλεί την υγεία και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ορισμένοι ηγέτες αντιδρούν στην αυστηρότερη δράση για την κλιματική αλλαγή. 

Παραμένει το χάσμα στην Ευρώπη

Προς το παρόν, το έντονο χάσμα στην Ευρώπη θα παραμείνει, με τις βόρειες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και οι σκανδιναβικές χώρες, να βιώνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες.

Αυτό θα ανακουφίσει τους αγρότες. Οι βροχές στις αρχές Αυγούστου θα βοηθήσουν το καλαμπόκι και τους ελαιούχους σπόρους σε όλη την Ευρώπη, ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα στο νότο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αναφέρει σε σημείωμά της η Commodity Weather Group. Θα ενισχύσουν επίσης τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους, βοηθώντας την ανάπτυξη των ζαχαρότευτλων.

«Η καλοκαιρινή ζέστη από την Ιρλανδία έως τις χώρες της Βαλτικής έχει ουσιαστικά κλείσει για φέτος»

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει πλήρως τις ζημιές από τη ζέστη και την ξηρασία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπει ότι οι αποδόσεις ηλίανθου και εαρινού κριθαριού θα υπολείπονται του μέσου όρου πενταετίας. Η Γερμανία αναμένεται να έχει βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα ελαφρύνει την πίεση στον Ρήνο, αλλά ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βασική υδάτινη οδό.

Η ψυχρή πρόβλεψη για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε ισχύ, αν και υπάρχει πιθανότητα για πιο σταθερές συνθήκες προς το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το Met Office. «Δεν υπάρχει ισχυρό σήμα για ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για μια περίοδο στο δεύτερο μισό του Αυγούστου», δήλωσε ο Grahame Madge, εκπρόσωπος του Met Office για την κλιματική αλλαγή.

Για άλλους μετεωρολόγους, η αβεβαιότητα των μοντέλων υποδηλώνει ότι η καλοκαιρινή ζέστη έχει τελειώσει για τις βόρειες περιοχές. «Η καλοκαιρινή ζέστη από την Ιρλανδία έως τις χώρες της Βαλτικής και τη βόρεια Γαλλία και την Πολωνία έχει ουσιαστικά κλείσει για φέτος», δήλωσε ο Τάιλερ Ρόις, ανώτερος μετεωρολόγος και επικεφαλής των ευρωπαϊκών προβλέψεων στην AccuWeather. 

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αλλά μόνο αφού από τις 15 Ιουλίου κάηκε μια έκταση σχεδόν στο μέγεθος του Μεγάλου Λονδίνου. Οι ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες θα συνεχιστούν σε τμήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας, διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η πιθανότητα αλληλεπίδρασης των τροπικών καταιγίδων με το ατλαντικό ρεύμα θα δημιουργήσει τόσο αβεβαιότητα όσο και τον κίνδυνο καύσωνα πάνω από το κανονικό επίπεδο κατά την εξέλιξη του μήνα.

«Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, προβλέπουμε πιο δροσερές, υγρές, πιο θυελλώδεις και ανεμοδαρμένες συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με θερμοκρασίες άνω του κανονικού να περιορίζονται στην Ιβηρική, τη νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε η Amy Hodgson, επικεφαλής των μετεωρολογικών επιχειρήσεων της Ευρώπης στην Atmospheric G2. «Υπάρχει το ενδεχόμενο για περαιτέρω ακραία ζέστη και ρεκόρ εδώ». 

Ροή Ειδήσεων