• Αναζήτηση

Κορονοϊός: Παγκόσμιο κύμα λοιμώξεων λόγω του JN.1 – Τι αναφέρει το CDC

Το στέλεχος JN.1 του κορονoϊού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο έχει πλέον επικρατήσει στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στο βόρειο ημισφαίριο που διανύει χειμώνα.

Τα νεότερα δεδομένα συνοψίζουν η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο Ιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Όπως αναφέρουν, το JN.1 φαίνεται ότι έχει αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Η ανοσολογική προστασία τείνει να διαρκεί περισσότερο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών παρά για την πρόληψη λοιμώξεων

Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, η JN.1 εκτιμάται ότι αντιστοιχούσε περίπου στο 62% του συνόλου των στελεχών του SARS-COV-2, έναντι 44% δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Το CDC παρατηρεί επίσης αύξηση του επιπολασμού της JN.1 στους διεθνείς ταξιδιώτες και τα λύματα, καθώς και στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως.

Πιο ήπιες λοιμώξεις

Οι νέες διαγνώσεις COVID-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί και στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι λοιμώξεις είναι λιγότερο συχνά σοβαρές σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν επίσης αυξηθεί, παραμένουν όμως 21% χαμηλότερα από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Επιπλέον, ο αριθμός των νοσηλειών COVID-19 είναι 22% χαμηλότερος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και οι θάνατοι 38% λιγότεροι.

Αυτή η μεταβολή της σχέσης μεταξύ των επιπέδων μόλυνσης και της σοβαρότητας της ασθένειας σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα ανοσολογικής προστασίας που παρέχονται από εμβόλια, προηγούμενη μόλυνση ή και τα δύο.

Πάνω από το 97% των ανθρώπων έχουν φυσικά ή επαγόμενα από εμβόλια αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2. Αυτή η ανοσολογική προστασία μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά τείνει να διαρκεί περισσότερο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών παρά για την πρόληψη λοιμώξεων.

Κατά το CDC, είναι σημαντικό ότι η COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, όπως η long Covid, παραμένουν σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Μερικά στατιστικά στοιχεία και οδηγίες:

  • Οι νοσηλείες λόγω COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 20,4% την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12,5%, με τους θανάτους από COVID-19 να αντιπροσωπεύουν το 3,6% των συνολικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Τα επίπεδα ιικής δραστηριότητας των λυμάτων, ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αυξήσεων μετάδοσης του COVID-19 στην κοινότητα, είναι επί του παρόντος υψηλά και αυξάνονται σε όλες τις περιοχές. Στις 25 Δεκεμβρίου 2023, το 66% των δειγμάτων λυμάτων είχαν JN.1 ως κυρίαρχη υποπαραλλαγή, από 58% την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Η JN1.1 δεν αυξάνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη υποπαραλλαγή σε όλο τον κόσμο, αφού είναι η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στην Ευρώπη και ανεβαίνει κατακόρυφα στην Ασία.
  • Κατά το CDC, δεν είναι αρκετοί Αμερικανοί εμβολιασμένοι, αφού μόνο το 8% των παιδιών και το 19% των ενηλίκων έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19. Μόνο το 38% των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω αναφέρουν ότι έχουν λάβει αυτό το εμβόλιο, κάτι που είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από τον COVID-19. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19 αναμένεται να αυξήσουν την προστασία έναντι της JN.1, όπως κάνουν και έναντι άλλων υποπαραλλαγών, βοηθώντας στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
  • Οι ακόλουθες ενέργειες μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε εσάς και τους αγαπημένους σας έναντι της σοβαρού COVID-19: Ελέγξτε εάν εμφανίζετε αναπνευστικά συμπτώματα ή εάν εκτίθεστε σε κάποιον που έχει COVID-19. Μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με τη θεραπεία εάν είστε θετικοί και διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19.Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης, όπως τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αύξηση της απόστασης, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός.

Ροή Ειδήσεων