• Αναζήτηση

Μαθητές από την Καλαμάτα θα φτιάξουν ελαιόλαδο στο Διάστημα!

Ομάδα παιδιών που φοιτούν στο 4ο και στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την εταιρεία Αεροδιαστημικής Blue Origin που εδρεύει στις ΗΠΑ, θα στείλουν μεσσηνιακές ελιές στο διάστημα για να δουν πώς εξελίσσεται η παραγωγή λαδιού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Το σπουδαίο πείραμα, εκτός από τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αναμένεται να παράσχει στους επιστήμονες χρήσιμα συμπεράσματα για τη χημική αντίδραση του ελαιολάδου στις εν λόγω συνθήκες, αλλά και σημαντικά στοιχεία για το αν θα μπορούσε να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ενταχθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών.
Καθοδηγητής των μαθητών στην προσπάθεια αυτή θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το πείραμα θα συντελεστεί με τη συνεργασία αρκετών επιστημόνων από την Ελλάδα και την Αμερική.
«Τις τελικές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του πειράματος και το σχεδιασμό του θα αποφασίσουν οι ίδιοι μαθητές», εξηγεί ο Προκόπης Μαγιάτης μιλώντας στα «ΝΕΑ». «Άλλωστε, για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου ένα έτος».

Ταξίδι 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη
Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές θα κατασκευάσουν ένα διαστημικό ελαιοτριβείο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, μισό κιλό ελιές θα σταλούν από την Καλαμάτα στο Χιούστον του Τέξας, όπου βρίσκεται η βάση του διαστημικού σταθμού και εκεί θα ενσωματωθούν, μαζί με το μηχανισμό που θα έχουν κατασκευάσει τα παιδιά, στην κάψουλα που θα φύγει για το Διάστημα…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: tharrosnews.gr

No posts selected!

Ροή Ειδήσεων