• Αναζήτηση

Μήπως καταναλώνεις υπερβολική δόση καφέ;

Είναι ήδη αργά όταν διαπιστώνεις πως εκείνο το τρίτο εσπρέσο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ημέρας σου. Τα χέρια σου τρέμουν πανικόβλητα όσο σκουπίζεις τον ιδρώτα από πρόσωπο σου. Τα αυτιά σου αρχίζουν να βουίζουν και σίγουρα δεν είναι για καλό..

Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως αν καταναλώσεις μέχρι και δυο φλιτζάνια καφέ, τότε δεν βάζεις τον εαυτό σου σε μεγάλο κίνδυνο, δηλώνει η διατροφολόγος Samantha Heller από το Ιατρικό κέντρο Langone.

Ωστόσο, η ταχυκαρδία που σου προκαλείτε δεν είναι και το πιο ευχάριστο συναίσθημα. Κάτι το οποίο μας φέρνει τα άσχημα νέα του θέματος: Θα αισθάνεσαι έτσι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ όσο νομίζεις.

Τέσσερις με έξι ώρες είναι ο γενικός κανόνας για το πόσο χρόνο θέλει η καφεΐνη να μειωθεί στον οργανισμό σου. Υπάρχει όμως μια διαφοροποίηση ανάμεσα στους ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουν τη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία. Το βάρος, τα γονίδια, και η ανεκτικότητα του κάθε ανθρώπου καθορίζουν πόσο νευρικοί θα νοιώθουν και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επιταχύνεις την διαδικασία «ανάρρωσης».

Ο Adam Splaver, καρδιολόγος από τη Φλόριντα, προτείνει να ενυδατώνεις συχνά τον εαυτό σου έτσι ώστε να απομακρύνεις την καφεΐνη από το σύστημα του οργανισμού σου μέσω της ούρησης. Επίσης η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει, για να εξωτερικεύσεις όλη σου την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου.

Αν αρχίζεις να αισθάνεσαι κάποιο αίσθημα πανικού, πάρε μια βαθιά ανάσα και θύμισε στον εαυτό σου πως είναι μια προσωρινή κατάσταση την οποία θα ξεπεράσεις γρήγορα.

Αν δεν θέλεις να ξαναβιώσεις μια τέτοια κατάσταση, φρόντισε να περιορίζεις την καφεΐνη σου στα 400 μιλιγκραμς την ημέρα.

Αν αισθάνεσαι ναυτία ή ζαλάδα τότε σίγουρα το έχεις παρακάνει και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτικός διότι η υπερβολική δόση καφέ μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή για τον οργανισμό σου, ειδικότερα αν έχεις κάποιο πρόβλημα καρδιάς ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υπερβολική δόση μπορεί να διαταράξει τον ρυθμό της καρδιάς σου και κινδυνεύεις να πάθεις εγκεφαλικό ή ακόμη και έμφραγμα. Αν πιστεύεις πως έχεις πάρει υπερβολική δόση καφεΐνης, τότε το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να επισκεφτείς τα επείγοντα και όχι να ρίξεις το φταίξιμο στον μπαρίστα της γειτονιάς σου.

Πηγή: manslife.gr

Ροή Ειδήσεων