• Αναζήτηση

Μητσοτάκης στον Έβρο: Να πάμε την Ελλάδα μπροστά, με ασφάλεια -Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξηλώσει τον φράχτη;

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι κάτοικοι της Ορεστιάδας.

Σε ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μόνη επιλογή για την επόμενη ημέρα είναι «ισχυρή Νέα Δημοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ακόμη και οι πολίτες που δεν ψήφισαν τη ΝΔ κρίνουν και συγκρίνουν την τότε κυβέρνηση με τη σημερινή.

«Ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα μήνυμα για το εάν θέλει να συνεχίσουμε πιο τολμηρά. Ποτέ δεν κρύφτηκα και σε κάθε σφάλμα και κάθε τραγωδία βγήκα μπροστά και πήρα την ευθύνη που μου αναλογεί» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ασφάλεια «προϋπόθεση για την ανάπτυξη« και διεμήνυσε ότι «αν δεν βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο, θα χρηματοδοτήσουμε το έργο με εθνικούς πόρους, γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα».

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να τοποθετηθεί για τον φράχτη»
Ο πρωθυπουργός «κάρφωσε» και την αντιπολίτευση για τη στάση της όσον αφορά τον φράχτη, λέγοντας: «Εδώ πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και να μην ψαρεύουμε σε θολά νερά. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να τοποθετηθεί, θα γκρεμίσει τον φράχτη επιστρέφοντας σε λογική ανοιχτών συνόρων; Εδώ δεν χωρούν μισόλογα».

«Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αντιπαλεύονται τον φράχτη και φτάνουν στο σημείο να καταθέτουν τροπολογία για να μη χρηματοδοτηθεί το τεχνητό ανάχωμα. Δηλαδή να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη, αλλά να το πληρώσετε εσείς οι φορολογούμενοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μιας δύσκολης τετραετίας, αλλά και να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που βάλαμε, να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά με μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερες δουλειές και κοινωνική συνοχή κυρίως για τις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συγκεντρωμένους.

Έπειτα τόνισε «δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να αισθάνεται ότι δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με όσους ζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

 

Υποψήφιος στον Έβρο ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στην ομιλία του ότι θα είναι υποψήφιος στον Έβρο και τόνιζε ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί. «Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους, διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε:

«Θέλω να γυρίσω πίσω τρία χρόνια, όταν βρεθήκαμε εδώ μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα δέχτηκε τότε μια υβριδική επίθεση από τη γείτονα, η οποία επέλεξε σε εκείνη τη συγκυρία να εργαλειοποιήσει τον πόνο και τη δυστυχία κατατρεγμένων ανθρώπων και να τους σπρώξει προς τα ελληνικά σύνορα, προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, εκείνο το Σαββατοκύριακο -αν θυμάμαι καλά ήταν Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας- πήραμε μια απόφαση: να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, τα οποία ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κάναμε αποτελεσματικά.

Και θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στις Εβρίτισσες και τους Εβρίτες που στάθηκαν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Διότι εσείς καταλαβαίνετε, πιστεύω, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αθήνα, είτε αυτοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες, πόσο σημαντικό είναι τελικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Διότι η ασφάλεια είναι τελικά προϋπόθεση ανάπτυξης.

Αυτό το έργο το οποίο ξεκινήσαμε, αυτό το τεχνητό εμπόδιο, τον φράχτη, θα τον ολοκληρώσουμε, σε όλο το μήκος του Έβρου. Και όπως έχω πει πολλές φορές, εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα».

Επενδύσεις και διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που αναμένεται να ολοκληρωθούν στον Έβρο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Έχουμε επενδύσεις να φέρουμε στο Βόρειο Έβρο, έχουμε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους αγρότες μας, τον πρωτογενή τομέα. Να ολοκληρώσουμε ένα έργο το οποίο, για μένα, πιστεύω ότι όταν τελειώσει θα αποτελεί πραγματικά το έργο-τομή το οποίο θα αλλάξει την όψη του Βορείου Έβρου. Αυτό είναι η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Είναι ένα έργο το οποίο θα μας στοιχίσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο, ένα έργο απαραίτητο όχι μόνο για να συνδέσουμε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο με τους βόρειους γείτονές μας, αλλά ένα έργο απαραίτητο για να μπορέσει να σπάσει και η απομόνωση του Βορείου Έβρου και να μπορεί να υπάρχει ουσιαστικά ένας προαστιακός σιδηρόδρομος ο οποίος με ασφάλεια και με ταχύτητα θα συνδέει όλο τον Έβρο. Είναι ένα έργο το οποίο θα το κάνουμε πράξη.

Γνωρίζετε καλά ότι μετά την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών που μας πλήγωσε, μας θύμωσε, μας εξόργισε όλους, έχουμε μία ακόμη πιο αυξημένη υποχρέωση να επενδύσουμε στα τρένα μας ώστε η χώρα να έχει ασφαλή και γρήγορα τρένα.

Και, βέβαια, η τραγωδία αυτή με αναγκάζει να επαναφέρω στο προσκήνιο μια δέσμευση την οποία είχα δώσει πριν από τέσσερα χρόνια. Εν μέρει την υλοποιήσαμε, κάπου μπορεί να καθυστερήσαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η προσήλωσή μου σε αυτό τον στόχο παραμένει απαρέγκλιτη: θα αλλάξουμε το κράτος δραστικά και ουσιαστικά και θα ξεριζώσουμε όλες τις εστίες αναχρονισμού, αναξιοκρατίας, «ωχαδερφισμού», που δυστυχώς ακόμα κρατούν ένα μέρος της πατρίδας μας πίσω.

Έχουμε αποδείξει ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Είδατε πια και το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, ότι το ψηφιακό κράτος, το gov.gr, κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Σκεφτείτε ότι όλα αυτά δεν συνέβαιναν πριν από τέσσερα χρόνια».

Σταθερότητα ή πρόοδος -Τα διλήμματα των εκλογών
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξαλειφθούν οι εστίες προβλημάτων στο κράτος και έθεσε τα διλήμματα των προσεχών εκλογών, λέγοντας:

«Όμως υπάρχουν ακόμα εστίες προβλημάτων στο κράτος που δεν έχουμε εξαλείψει. Αυτό για μένα θα αποτελέσει μια κεντρική προτεραιότητα, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, τη δεύτερη τετραετία, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ, μα ποτέ, στιγμιότυπα, συμπεριφορές, διαδικασίες όπως αυτές που τόσο πολύ μας πλήγωσαν.

Θα έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, τη δυνατότητα από τώρα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου να μιλήσουμε για όλα. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε μια υποχρέωση να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό: τι πετύχαμε, πόσο συνεπείς ήμασταν στις δεσμεύσεις μας, πού κάναμε λάθη.

Ξέρετε, ποτέ δεν κρύφτηκα και πάντα ανέλαβα το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί. Όπου χρειάστηκε ζήτησα συγγνώμη και δεσμεύτηκα ότι τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν.

Να συγκρίνουμε, λοιπόν, τετραετίες. Επειδή ο βασικός μας αντίπαλος είναι αυτός ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα τέσσερα χρόνια πριν έρθουμε εμείς στα πράγματα.

Έχετε, λοιπόν, να συγκρίνετε μεταξύ μιας τετραετίας όπου Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας, την τετραετία 2015-2019. Και μιας τετραετίας στην οποία πρωθυπουργός ήμουν εγώ. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες, αντικειμενικά και ανεξαρτήτως εάν μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, θα κάνουν μια δίκαιη αποτίμηση αν αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πήγε μπροστά ή αν πήγε πίσω. Αν πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα ή αν κινδυνεύουμε να ξανακυλήσουμε σ’ ένα παρελθόν το οποίο όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

 

Σταθερότητα και πρόοδος, λοιπόν, ή περιπέτειες; Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα διλήμματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επειδή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, «θα έχουμε – δεν θα έχουμε κυβέρνηση μετά την 21η Μαΐου;», η «νάρκη» της απλής αναλογικής θέλω σήμερα να σας πω ότι το βλέμμα μου, η ενέργειά μου, η προσήλωσή μου είναι εστιασμένη σε μία κάλπη, σε μία ημερομηνία, σε μία εκλογή: και αυτή είναι η ημερομηνία της 21ης Μαΐου, όπου η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια.

«Αναρωτιέμαι τι εννοούν αυτοί που λένε «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»
«Μετά όλα θα είναι πιο εύκολα και πιο προβλέψιμα. Σας ζητώ λοιπόν, από τις φίλες και τους φίλους που στήριξαν την παράταξη αυτή την τετραετία, από τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους, από τους νέους φίλους μας οι οποίοι ήρθαν και συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτόν τον όμορφο αγώνα που δώσαμε το 2019, να ξαναδώσουμε αυτόν τον αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στο στόχο.

Θέλω να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα οποία πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν είναι δεδομένα. Διότι αυτοί οι οποίοι διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου έρχονται και μας λένε, «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Μην το ξεχνάμε αυτό. «Θα είναι αλλιώς». Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εννοούν».

Δεν έχουν καταλήξει ποιο πρόσωπο θα είναι πρωθυπουργός
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το βράδυ της 21ης Μαΐου ένας θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών: η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη μας πολιτική παράταξη, για τον απλό λόγο ότι σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στη χώρα. Ακούμε διάφορα για “προοδευτικές συμμαχίες”, για συνεννοήσεις χωρίς να έχουν καν καταλήξει σε ποιο πρόσωπο θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Εμείς ερχόμαστε και λέμε: Νέα Δημοκρατία ισχυρή, Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη. Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη διότι σήμερα επιβάλλεται στη χώρα να υπάρχει σταθερότητα και δυνατότητα λήψης γρήγορων αποφάσεων.

Ξέρετε, λίγο πιο πάνω, εδώ στα βόρεια σύνορά μας, οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι Βούλγαροι, θα ψηφίσουν στις 2 Απριλίου, την Κυριακή που μας έρχεται.

Πόσοι από σας γνωρίζετε ότι είναι οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια; Οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Γιατί; Διότι έχουν εκλογικό νόμο απλής αναλογικής και δεν μπορούν να συνεννοηθούν τα κόμματα μεταξύ τους.

Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια στην πατρίδα. Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο με ασφάλεια μπροστά και αυτό θα το έχουμε».

Ροή Ειδήσεων