• Αναζήτηση

Οι «παγίδες» στις φετινές δηλώσεις φόρου αγροτών και το «πράσινο» αγκάθι

Καθυστερήσεις προεξοφλούν οι φοροτεχνικοί στις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2024, εντοπίζοντας τεχνικές δυσκολίες που βάζουν εµπόδια στο άνοιγµα της πλατφόρµας του TaxisNet µέχρι τα τέλη Μαρτίου, ορίζοντα που έχει δώσει η οικονοµική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο ψηφιακός βραχίωνας της ΑΑ∆Ε θα είναι πλήρως λειτουργικός µετά τα µέσα Απριλίου, σε µια χρονιά που ωστόσο θα τοποθετήσει προς το τέλος της προθεσµίας, δηλαδή την 30η Ιουνίου, τον βασικό όγκο των φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες, κυρίως λόγω και των καθυστερήσεων στις πληρωµές των eco-schemes. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ακόµα δεν έχει ολοκληρωθεί και η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε την οποία θα προσαρµοστεί η ονοµατολογία των αγροτικών ενισχύσεων στο Ε3.

Αναµένεται ο κωδικός 072, ο οποίος αντιστοιχούσε µέχρι πέρυσι στις πράσινες ενισχύσεις να αλλάξει εντελώς, ενώ, µε δεδοµένο ότι ακόµα τρέχει η επεξεργασία των δηλώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι διαχειριστικές αρχές δεν έχουν καταλήξει στα επιµέρους ποσά των δράσεων, δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το σηµείο «παγίδα» των φετινών δηλώσεων για τους αγρότες.

Κατά τα λοιπά το Ε3 θα εµφανίζεται σε σηµεία του προσυµπληρωµένο για τους αγρότες, όπως συνέβη και µε τις περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριµένα, προσυµπληρωµένα θα είναι µεταξύ άλλων:

  • ο κύκλος εργασιών µε δεδοµένα των δύο προηγούµενων ετών, οι συνδεδεµένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελµατικοί λογαριασµοί επιχείρησης / ενεργά τερµατικά POS και ePOS.
  • η διαχειριστική περίοδος
  • η κατηγορία βιβλίων εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθµός κύριας δραστηριότητας (ΚΑ∆)

Από το φορολογικό έτος 2022 προσυµπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων µε ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδοµένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρµα myDΑΤΑ της ΑΑ∆Ε και του χαρακτηρισµού αυτών, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισµός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρµα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυµπληρώνονται στον κωδικό 585 («∆ιάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. Έσοδα τα οποία διαβιβάζει ο λήπτης και όχι ο εκδότης και τα οποία δεν έχουν χαρακτηριστεί από τον εκδότη, προσυµπληρώνονται στη στήλη «Σύνολο» του κωδ.562 (Λοιπά συνήθη έσοδα).

Πηγή: agronews.gr

Ροή Ειδήσεων