• Αναζήτηση

Οι πιο συχνοί λόγοι που η απιστία «φουντώνει» την άνοιξη

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές.
Ο χειμώνας μας ζέσταινε»
(Απόσπασμα από την «Έρημη Χώρα» του T. S. Eliot, μτφ. Γ. Σεφέρη)

Λίγο η άνοιξη, λίγο οι ορμόνες, λίγο τα ρούχα που λιγοστεύουν λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, ανθίζουν τα λουλούδια και μαζί «ανθίζει» και η απιστία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή «φουντώνει» η ερωτική επιθυμία, παραμερίζοντας αναστολές και ηθικούς φραγμούς.

Σε μια μετανάλυση πολλών ερευνών για τη λίμπιντο, που έκανε το Πανεπιστήμιο Harvard, φάνηκε πως οι οργασμοί των ανθρώπων διπλασιάζονται την περίοδο της άνοιξης συγκριτικά με τον χειμώνα. Το εύρημα «κέντρισε» τους Έλληνες ειδικούς, που θέλησαν να κάνουν ανάλογη μελέτη.

«Την παρατήρηση αυτή θελήσαμε να τη συγκρίνουμε με τον βαθμό απιστίας στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Η έρευνα πεδίου institutionalized πήρε στοιχεία από μια δεξαμενή περιστατικών του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε μια περίοδο ενός έτους, από τον Μάρτιο του ‘17 έως και τον Μάρτιο του ‘18. Συμμετείχαν 1000 άνδρες, ηλικίας από 25 έως 55 ετών, που επισκέφθηκαν το κέντρο μας και συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια καταγραφής της σεξουαλικής απιστίας. ISF 5 INDEX OF SEXUAL FIDELITY.

Η βαθμολόγηση της απιστίας είχε σκορ από 0 έως 10, ανάλογα με το πόσες φορές απίστησαν σε μια περίοδο έξη μηνών. Το σκορ απιστίας έδειξε πως η χειμερινή περίοδος κινήθηκε από 0 έως 3, ενώ η άνοιξη και το καλοκαίρι από 6 έως 10», μας λέει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Dubai Center of Andrology και διευθυντής της Σεξουαλικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.


Τι έδειξε η ελληνική μελέτη

Πιο ειδικά η περίοδος Μαρτίου – Μαΐου είχε μέσο σκορ απιστίας διπλάσιο από την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου και κατά ένα τρίτο μεγαλύτερη από την περίοδο του θέρους Ιουνίου – Αυγούστου.

Άρα η άνοιξη είχε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό απιστίας από όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Διπλάσιος βαθμός από τον χειμώνα και κατά ένα τρίτο μεγαλύτερος από το θερινό ηλιοστάσιο.


Συμπερασματικά η άνοιξη νίκησε τον χειμώνα με μεγάλη διαφορά και το καλοκαίρι με σημαντική διαφορά, όχι όμως και διπλάσια.

Ποιοι είναι, όμως, οι βιολογικοί και οι κοινωνικοί λόγοι, που ευνοούν την απιστία των ανθρώπων την περίοδο αυτή, κατά τον ειδικούς;

«Η απλή παρατήρηση στη φύση δείχνει πως φυτά και ζώα τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Το παράδειγμα της αρκούδας είναι το πιο γνωστό, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι φυσιοδίφης, για να δεις πως τα φυτά χάνουν την πρασινάδα και τα λουλούδια τους τον χειμώνα και τα βρίσκουν την άνοιξη», λέει από την πλευρά του ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Χρήστος Φλιάτουρας.

Η φύση έχει προβλέψει να κάνει οικονομία δυνάμεων τους σκληρούς μήνες του χειμώνα και να ξαναδίνει την απαραίτητη φλόγα ζωής τους μήνες που θεωρούνται ασφαλείς για τη ζωή και για την αναπαραγωγή.
Ακόμα και στην Αρκτική μπορείς να δεις τα σκουλήκια να γίνονται πεταλούδες για μια μόνο μέρα, όταν ζεσταίνει ο καιρός… Αυτό το είδος σαρανταποδαρούσας ξυπνά, ερωτεύεται και αναπαράγεται μόνο για 24 ώρες, με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη.

«Άρα η φύση είναι ουσιαστικά ο βασικός «ένοχος» για την οργιαστική διάθεση φυτών, ζώων και ανθρώπων την περίοδο της άνοιξης», εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: zougla.gr

Ροή Ειδήσεων