• Αναζήτηση

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διώξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε 4 από τους 11 εν ενεργεία βουλευτές

ΕΛΛΑΔΑ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα άσκησε ποινική δίωξη κατά 22 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων τεσσάρων εν ενεργεία βουλευτών, ορισμένων πρώην δημόσιων λειτουργών και συνεργατών πολιτικών, στο πλαίσιο της έρευνας για οργανωμένο κύκλωμα απάτης στη διαχείριση αγροτικών κονδυλίων – μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι κατηγορίες εις βάρος των άλλων επτά εν ενεργεία βουλευτών αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται τα ονόματα των βουλευτών.

Σημειώνεται πως, στις 24 Απριλίου, η Βουλή των Ελλήνων είχε κάνει δεκτό το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως για άρση της βουλευτικής ασυλίας των 11 εν ενεργεία βουλευτών, προκειμένου η EPPO να συνεχίσει τις έρευνες για πράξεις που φέρεται να τελέστηκαν το 2021.

Οπως αναφέρει η EPPO, η έρευνα αποκάλυψε επαναλαμβανόμενες πρακτικές διαφθοράς στη διαχείριση των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στα ευρήματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παράνομες παρεμβάσεις σε διοικητικές και ελεγκτικές διαδικασίες, αναδρομικές μεταβολές στοιχείων μετά την ολοκλήρωση υποχρεωτικών ελέγχων, παρεμβάσεις σε επιτόπιους ελέγχους, απόκρυψη και αλλοίωση πορισμάτων, καθώς και ψευδείς βεβαιώσεις.

Οπως σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, για τις πράξεις που φέρεται να τελέστηκαν το 2021, η EPPO απήγγειλε κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για πέντε περιπτώσεις απιστίας, στην πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αμεσων Ενισχύσεων για δύο περιπτώσεις απιστίας και σε δύο πρώην περιφερειακούς διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ για απιστία και παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται επίσης τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία και ο τέταρτος για ηθική αυτουργία σε παράνομη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ενας από αυτούς αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απόπειρα απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση καταδίκης οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών, καθώς και τις χρηματικές ποινές που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Οπως σε κάθε ποινική διαδικασία, όλοι οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, αναφέρεται επίσης.

Για τους υπόλοιπους ερευνώμενους σχετικά με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ των οποίων τρεις πρώην βουλευτές, οι διαδικασίες συνεχίζονται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Παράλληλα –σημειώνει η ανακοίνωση– βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες έρευνες που αφορούν πράξεις οι οποίες φέρεται να διαπράχθηκαν σε διαφορετικά έτη, χωρίς να δίνονται προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να μη διακινδυνεύσει η εξέλιξη των ερευνών.

Πηγή: kathimerini.gr

Συντάκτης: ΤΖΙΟΥΒΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ροή Ειδήσεων