• Αναζήτηση

Ποιοι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο αριθμός των ξεκάθαρα διαφωνούντων βουλευτών παραμένει στα επίπεδα των 25 με 30, μικρός αριθμός «αναποφάσιστων» πηγαίνουν τελικά προς θετική ψήφο, ενώ περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές εξακολουθούν και μετά το… «φροντιστήριο» να μην έχουν λάβει τελική απόφαση ή να μην θέλουν να την δημοσιοποιήσουν.

Πιο ηχηρές διαφοροποιήσεις παραμένουν αυτές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη για τον οποίο το ερωτηματικό είναι εάν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή που έχει δοθεί ως εναλλακτική για τους βουλευτές που διαφωνούν, όχι όμως για τα μέλη της κυβέρνησης.

Βάσει πληροφοριών μετά και την διήμερη συζήτηση, αλλά και δημόσιων τοποθετήσεων που έχουν γίνει, προς καταψήφιση του νομοσχεδίου κινούνται οι Κ. Καραγκούνης, Ανδρ. Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Θ. Πλεύρης, Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Μηταράκης, Β. Γιόγιακας, Αθ. Δαβάκης, Κ. Γκιουλέκας, Μ. Χαρακόπουλος, Στ. Γκίκας, Θ. Καράογλου, Χαρ. Αθανασίου, Δημ. Κυριαζίδης, Μ. Σαλμάς, Μιλτ. Χρυσομάλλης.

Στους προβληματισμένους που οι πληροφορίες φέρουν να προσανατολίζονται προς διαφοροποίηση περιλαμβάνονται οι Περ. Μαντάς, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Κατσαφάδος, Κ. Βλάσσης, Χρ. Κέλλας, Χρ. Μπουκώρος, Ν. Βλαχάκος, Στρ. Σιμόπουλος (αποχή).

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι υφυπουργοί Γ. Κεφαλογιάννης, Στ. Κελέτσης, Μ. Κεφάλα που δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, καθώς και ο Κ. Κυρανάκης που πάντως μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη δείχνει να έχει κάνει βήμα προς την κατεύθυνση του “ναι”.

Επίσης προβληματισμένοι αλλά χωρίς να έχουν λάβει οριστική απόφαση, εμφανίζονται οι Μιχ. Παπαδόπουλος και Γ. Βλάχος, ενώ σε εκείνους που δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως συγκαταλέγονται και οι Γ.Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Γ. Παππάς, Χρ. Δερμεντζόπουλος, Απ. Βεσυρόπουλος, Λ. Τσαβδαρίδης, Κ. Κεφαλογιάννης, Φ. Παππάς, Δημ.Κούβελας, Γ. Τραγάκης, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Καρασμάνης, Φωτ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης, Στ. Παπασωτηρίου, Χρ. Καπετάνος, Θ. Καββαδάς.

Από την άλλη πλευρά, την απόφασή τους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο γνωστοποίησαν χθες και οι Ελ. Ράπτη, Ασ. Σκόνδρα, Μακ. Λαζαρίδης, Τζίνα Οικονόμου, μετά τους Νεοκλή Κρητικό, Νεφ. Χατζηϊωαννίδου, Γ. Βρεττάκο, Κ. Καραμπατσώλη, Γ. Κωτσό.

Ο στόχος να ξεπεράσουν τους 100 οι βουλευτές της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο δείχνει να έρχεται κοντύτερα, είναι όμως σαφές ότι η επιχείρηση πειθούς δεν έχει φέρει θεαματική μεταστροφή στην στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε και κατά την χθεσινή συνάντηση ότι συζητάμε για κάτι που μπορούν να κάνουν δύο άνθρωποι ξεχωριστά, να μπορούν να το κάνουν και μαζί.

Συζήτηση έγινε όμως και με αφορμή την παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη ο οποίος υπενθύμισε ότι το 2018 η ΝΔ είχε πάρει θέση κατά της αναδοχής και πρέπει τώρα να εξηγήσει την αλλαγή στάσης.

Η απάντηση ήταν πως το 2019 δεν ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ, μετά όμως εκπονήθηκε η Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ και ήταν στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος το 2023. (η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο “Κοινωνική Συνοχή” στο πλαίσιο της ενότητας “Δίκαιη Ελλάδα”).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλεύρης αμφισβήτησε και ένα βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του νέου νόμου λέγοντας ότι με το σημερινό καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση παιδί να πάει σε ίδρυμα γιατί υπάρχουν προβλέψεις στο αστικό Κώδικα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Πλεύρης σχολίασε πάντως ότι “αποδεικνύουμε ότι με ειλικρίνεια και ευθύτητα συζητάμε δύσκολα θέματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις” και έκανε λόγο για “μια κατάκτηση της παράταξης μας”.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν έδινε και χθες η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Κατερίνα Φουντεδάκη καθώς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Λίνα Παπαδοπούλου.

Ο βουλευτής Επικρατείας, Γ. Σταμάτης ήταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ και της παρένθετης μητρότητας- η οποία δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο- προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο και αντιδράσεις.

Ο βουλευτής Επικρατείας ξεκίνησε μάλιστα την τοποθέτησή του αναγνωρίζοντας ότι ο ίδιος ότι δεν κατεβαίνει με σταυρό, ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας μεταξύ άλλων πως αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δικαιωματική μεταρρύθμιση της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την θέση που υποστηρίχθηκε από αρκετούς βουλευτές στην διάρκεια του διημέρου για ρύθμιση των ζητημάτων μέσω αλλαγών στο σύμφωνο συμβίωσης, ο Ιάσονας Φωτήλας, ο οποίος είναι θετικός απέναντι στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι είναι υποκριτικό να μην λέμε την λέξη “γάμος”, αλλά να λέμε τα ίδια να τα κάνουμε μέσω συμφώνου συμβίωσης.

Με αφορμή εξάλλου την κριτική που ασκείται για την διαδικασία ενημέρωσης που ακολουθήθηκε, βουλευτές έλεγαν ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 23 τέτοιου είδους συζητήσεις, με την διαφορά πως ήταν κυρίως διαδικτυακές.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης απάντησε σε όσους «ειρωνεύονται τη διαδικασία και μιλούν απαξιωτικά για φροντιστήρια» λέγοντας πως είναι μία διαδικασία που γίνεται συνεχώς και επισήμανε ότι η ΝΔ ακούει την κοινωνία μέσω των βουλευτών.

Οι έχοντες κατά την χθεσινή συζήτηση την βασική ευθύνη της ενημέρωσης, Άκης Σκέρτσος και Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβαν αρκετές φορές στους βουλευτές την θέση για ψήφο κατά συνείδηση.

«Καθένας ψηφίζει με βάση την συνείδησή του», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ και μετά το τελος της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος σχολίασε όσα άκουσε για «μασάζ» και για «φροντιστήρια», λέγοντας ότι δεν επιχειρούμε να μεταστρέψουμε τη διάθεση κάποιου και ότι οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το δημογραφικό, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του ο Άγγελος Συρίγος, αλλά και ο Στρ. Σιμόπουλος.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη γνωστοποίησε ότι περίπου τον Μάϊο θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό το υπό κατάρτιση Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

 

πηγή: https://www.dnews.gr/

Ροή Ειδήσεων