• Αναζήτηση

Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Πιθανές ημερομηνίες για τη βασική ενίσχυση

Μπορεί οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) ειδικά φέτος να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες από την εξόφληση των επιδοτήσεών τους και να κρατούν “μικρό καλάθι”, όμως είναι απολύτως σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τους βάλει τα χρήματα της δεύτερης δόσης της βασικής ενίσχυσης πριν από τα Χριστούγεννα, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Όμως, φέτος Χριστούγεννα έχουμε ημέρα Δευτέρα και όλες οι εκτιμήσεις “θέλουν” την κυβέρνηση να στοχεύει στις πληρωμές από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου και το αργότερο έως την Παρασκευή 22 του μήνα, για να προλάβει ο κόσμος να γιορτάσει με χρήματα στην τσέπη.

Το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή, που βάζει φέτος η κυβέρνηση είναι να προλάβει να πληρώσει πριν το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί, λόγω του γεγονότος ότι θα είναι κλειστές οι τράπεζες. Δηλαδή, φέτος δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι πληρωμές την παραμονή 24 του μήνα, εκτός και αν θα πάει η εξόφληση στην τελευταία εβδομάδα του χρόνου, δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα, κάτι πάντως που δε συνηθίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι, σύμφωνα με το neakriti.gr, αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου η πίστωση των λογαριασμών με το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης. Δε μιλάμε πλέον για εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, αφού το λεγόμενο “πρασίνισμα” της προηγούμενης ΚΑΠ δεν είναι πλέον δεδομένο ώστε να δοθεί σε όλους, αλλά “πέρασε” στα λεγόμενα οικολογικά σχήματα, όπου επικρατεί από την πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ ένα απίστευτο μπάχαλο. Θα πληρωθούν τελικά την άνοιξη όπως έχει διαρρεύσει; Και σε πόσους δικαιούχους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

Βέβαια, πέρα από την πίστωση των λογαριασμών των αγροτοκτηνοτρόφων, σημασία έχει να μπορέσει η κυβέρνηση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδώσει στους δικαιούχους τα κομμένα ποσά ή μέρος αυτών, που συνολικά ανέρχονται σε 88 εκατομμύρια ευρώ. Θα δουν οι αγρότες να λαμβάνουν μέρος ή το σύνολο των κομμένων τους χρημάτων;

Επίσης, από το πρώτο βράδυ πίστωσης των λογαριασμών, οι παραγωγοί που έχουν βιβλιάρια στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους μέσω των ΑΤΜ. Οι αγρότες που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα μετά από μία ή δύο μέρες, αν όλα βέβαια πάνε καλά.

Στο μεταξύ, πάντως, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Αυγενάκη από το Ηράκλειο, οι σχέσεις του υπουργού και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους, με τον υπουργό να περιμένει με αγωνία τη λήξη της θητείας Σημανδράκου και να προαναγγέλλει την ίδρυση ενός νέου ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα είναι απαλλαγμένος, όπως ο ίδιος είπε, «από τη σαπίλα του προέδρου και από κεντρικά στελέχη της διοίκησης, που έχει αποδειχτεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προσφέρει τη δουλειά που έπρεπε να προσφέρουν»…

Πάντως, στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επί της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, αναφέρονταν τα εξής: «Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.

Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023 εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ.

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό, ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ».

Αναλυτικότερα, εκτός από την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, αναμένεται στις ίδιες πληρωμές να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και τα χρήματα της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, αλλά και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Απόθεμα.

Για τα περίφημα οικολογικά σχήματα, συνολικού ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετατίθενται οι πληρωμές τους για την ερχόμενη άνοιξη, πιθανότατα για τον μήνα Μάρτιο. Εκκρεμεί, επίσης, η πληρωμή συμπληρωματικής ενίσχυσης νεαρών αγροτών 28 εκατομμυρίων ευρώ, που κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Ροή Ειδήσεων