• Αναζήτηση

Συχνά και μικρά γεύματα | Μύθος ή αλήθεια;

Οι συνήθειές μας ως προς τις ώρες που τρώμε και κατά πόσο είμαστε τακτικοί στα γεύματά μας ή όχι, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και ενός υγιούς οργανισμού. Αντί, λοιπόν, να μένετε όλη μέρα νηστικοί στο γραφείο και το βράδυ να έρχεται η «απόλυτη απελευθέρωση» ή να τρώτε άτακτα και χωρίς πρόγραμμα, η Κλεοπάτρα Αρέστη,Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (Msc) προτείνει να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά έτσι ώστε να νιώσετε σιγά-σιγά το πρήξιμο να φεύγει, το σώμα σας να λεπταίνει και τον οργανισμό σας να δυναμώνει και φυσικά να μην οδηγείτε το σώμα σας σε επιπλέον εναποθήκευση λίπους.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες ατόμων. Αυτοί που τρώνε πρωινό και μεσημεριανό, αφήνοντας τον εαυτό τους νηστικό όλο το απόγευμα και βράδυ, αυτοί που τρώνε μόνο το μεσημέρι και «τσιμπούν» κάτι το βράδυ, ενώ οι περισσότεροι μπορεί να παραμείνουν όλη την ημέρα με έναν-δύο ή και παραπάνω καφέδες στο γραφείο και να φάνε το βράδυ μια και καλή, μόλις γυρίσουν σπίτι.

Όπως ξέρουμε, όμως, ο μεταβολισμός μας για να δουλεύει σωστά και να μας βοηθάει να «κάψουμε» θερμίδες, πρέπει να λαμβάνει τακτικά «καύσιμο», δηλαδή τροφή, έτσι ώστε να διατηρεί το ρυθμό του. Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό αλλά ο πιο σημαντικός είναι η γλυκόζη και ο ρόλος της στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν παραλείπετε γεύματα;
Μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα οποία συσχετίζονται με την πείνα, όσο πιο χαμηλά τόσο πιο έντονο το αίσθημα της πείνας. Συνήθως σε μία πιθανή υπογλυκαιμία οδηγούμαστε στην κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες ή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού καθώς και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Όταν κάποιος είναι πολύ πεινασμένος λόγω της υπογλυκαιμίας είναι πολύ πιο πιθανό να φάει τρόφιμα, όπως: κρουασάν, σοκολάτα, γλυκά κλπ. Όσο κι αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να συγκρατηθεί και να μην φάει μεγάλη ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα, είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξει γιατί υπάρχει υπογλυκαιμία. Συνεπώς θα οδηγηθεί στην κατανάλωση τέτοιων είδους τροφών με όγκο θερμίδων , πράγμα το οποίο συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Συνέχεια άρθρου εδώ

Πηγή: huffingtonpost.gr

Ροή Ειδήσεων