• Αναζήτηση

Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca -Ανοίγουν τα ραντεβού το Σάββατο για τους 30-34

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Θυμίζουμε πως η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως νωρίτερα, έπειτα από τον εντοπισμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε πολίτες που είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο», είπε η κυρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικίες
Από το ερχόμενο Σάββατο, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των 4 διαθέσιμων εμβολίων έναντι του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο, ενώ αλλαγή εμβολίου κατά την επαναληπτική δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού είπε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αναφορικά με τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Νωρίτερα, ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του για το θέμα σημείωσε: «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα, δυστυχώς, κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο», είπε.

«Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000» (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000), επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 30-34
Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα ο Βασίλης Κικίλιας, μετά την ηλικιακή ομάδα 35-39 και οι πολίτες μεταξύ 30 και 34 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όποιο από τα 4 διαθέσιμα εμβόλια επιθυμούν. Η πλατφόρμα για την τελευταία ηλικιακή ομάδα, η οποία μπορούσε ως σήμερα να εμβολιαστεί μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca ανοίγει το Σάββατο 29 Μαΐου.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τα ραντεβού στους πολίτες μεταξύ 35 και 39 ετών ξεπέρασαν τις 100.000 από το πρωί, όταν και τους επετράπηκε ο προγραμματισμός εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο.

 

Ροή Ειδήσεων