• Αναζήτηση

Σύψας: Εξετάζεται ο περιορισμός ωραρίου στα μπαρ, μέχρι τα μεσάνυχτα -Ολα τα μέτρα στο τραπέζι

Με έκδηλη την ανησυχία σχολίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα- ο κ. Σύψας ανέλυσε, μιλώντας στο Open TV, τα νέα μέτρα για τις μάσκες καθώς και τις προβλέψεις για επίσπευση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Ο Νίκος Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι παρατηρείται μια «μεγάλη επιβάρυνση» σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά φορτία, επισημαίνοντας πως ρόλο διαδραμάτισαν και τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και η χαλαρότητα που επέδειξε ποσοστό του πληθυσμού.
Αναφορικά με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά νοσηλειών, ο καθηγητής τόνισε ότι «οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν χαλαρώσει» σε αντίθεση με τους νέους που γνωρίζουν ότι σπάνια νοσούν βαριά και χαλάρωσαν. Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές διασωληνώσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να μη συνεχιστεί για πολύ αυτή η καλή επίδοση «εφόσον έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων».

Σημείωσε δε πως αν συνεχιστεί η διασπορά στους νέους τότε ο κορωνοϊός θα φτάσει στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θα ξεκινήσουν οι διασωληνώσεις.

Νέα μέτρα στο τραπέζι: «Κούρεμα» στο ωράριο των μπαρ
Ο Νίκος Σύψας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα της πολιτείας για τον κορωνοϊό υποστηρίζοντας ότι «η επιβάρυνση μπορεί να αναστραφεί» και το καλοκαίρι να περάσει «χωρίς κάποιο “ατύχημα”» με τη σωστή χρήση μασκών, τις αποστάσεις και την απολύμανση των χεριών.

Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής τόνισε ότι είναι πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, κάποια εκ των οποίων μπορούν να γνωστοποιηθούν και άλλα «στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ». Ο κ. Σύψας είπε πως, μεταξύ άλλων, υπάρχει η σκέψη «να κλείνουν νωρίς τα μπαρ». Ερωτηθείς για το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα είπε ότι μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα.» Στη συνέχεια προσέθεσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής ερωτήθηκε για τις εκκλησίες τις οποίες χαρακτήρισε ως χώρους συνάθροισης και ηλικιωμένων, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της χρήσης μάσκας. Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου ανέφερε ότι «φέτος θα είναι όλα διαφορετικά. Δεν γίνεται να έχουμε λιτανείες. Θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές. Μπορούμε να ασκήσουμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα με χιλιάδες άλλους τρόπους χωρίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο» είπε.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-sypsas-exetazetai-periorismos-orario-mpar

Ροή Ειδήσεων