• Αναζήτηση

Τι είναι έρωτας;

Ο έρωτας επιτρέπει αναλύσεις. Επιβάλλει διαφορετικές οπτικές γιατί έτσι η μοναδικότητα του γίνεται στοιχείο εκρηκτικό. Ο έρωτας σε μεταμορφώνει. Σε ρίχνει, σε ανεβάζει και πάλι από την αρχή. Έχει τη δύναμη να σε κάνει ανακαλύψεις τη δική σου να την δώσεις όλη σε αυτό το συναίσθημα. Εκείνες οι πρώτες στιγμές που ένιωσες να χάνεσαι. Για εκείνο τον έρωτα. Για εκείνη τη δίνη που σε παρέσυρε και άλλαξε μέσα σου ένα μικρό κομματάκι. Ποτέ πια δε θα είσαι ίδια. Ε και; Παράδοση άνευ όρων. Να το ζήσεις, μην το εκλογικεύσεις. Ο έρωτας δεν φημίζεται για τις επικλήσεις του στη λογική. Η ομορφιά του έρωτα δε βρίσκεται στην αιωνιότητα, βρίσκεται στην προσωρινότητα έγραψε ο Άγγελος Τερζάκης.

Ζητήσαμε από επτά διαφορετικούς ανθρώπους να μας απαντήσουν «Τι είναι έρωτας;» Ο καθένας από τη δική σου σκοπιά. Από την επιστήμη μέχρι την τέχνη και από την αγνότητα μίας 8χρονης στο επάγγελμα του γραφείου συνοικεσίων.

Αναστασία Δεμπεγιώτη, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

Tι είναι ο έρωτας; Είναι η ξαφνική ερυθρότητα στα μάγουλα, ο ταχύς καρδιακός ρυθμός, η εφίδρωση στις παλάμες, το αίσθημα άγχους; Η μήπως τα παραπάνω είναι μόνο συμπτώματα και μια ορμονική καταιγίδα κρύβεται πίσω από αυτό το μοναδικό συναίσθημα του ανθρώπινου είδους; Οι μελέτες έχουν δείξει πως το να ερωτευθεί κανείς περιλαμβάνει τρία στάδια με διαφορετικές ορμόνες να εμπλέκονται σε καθένα από αυτά.

Το στάδιο της επιθυμίας για την ύπαρξη της οποίας είναι απαραίτητα επαρκή επίπεδα της ορμόνης τεστοστερόνης και οιστραδιόλης και στα δύο φύλα.

Το στάδιο της έλξης: Στα πρώτα στάδια του έρωτα αυξάνεται η κορτιζόλη -βασική ορμόνη του στρες- ώστε το σώμα να ανταποκριθεί στην επικείμενη ‘κρίση’, εξάλλου ο έρωτας είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μειώνεται η σεροτονίνη γεγονός άμεσα συνυφασμένο με τις εμμονικές-καταπιεστικές ιδέες της ερωτικής τρέλας. Όσο για την ευφορία και το αίσθημα της ικανοποίησης; Αυτά εξασφαλίζονται μέσω της εκκρινόμενης ντοπαμίνης – κατά τον ίδιο τρόπο μέσω της έκκρισης ντοπαμίνης το αλκοόλ και η κοκαΐνη επίσης μπορεί να εξελιχθούν σε ευχάριστες εμπειρίες.

Το στάδιο του δεσμού: Όταν η σύνδεση κρατάει και μετά την έλξη τότε η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη έχουν μπει στο παιχνίδι. Οι ορμόνες αυτές είναι αποδεδειγμένο ότι διαδραματίζουν ρόλο στον τοκετό, στην γαλακτοφορία, στην εγκατάσταση συναισθηματικού δεσμού μεταξύ μητέρας -βρέφους. Στην περίπτωση της ερωτικής συνεύρεσης και συγκεκριμένα κατά τον οργασμό η έκκριση της ωκυτοκίνης ενισχύει τον δεσμό μεταξύ των συντρόφων ενώ η βαζοπρεσσίνη συσχετίζεται με τις μακροχρόνιες, μονογαμικές σχέσεις αγάπης.

Πώς γίνεται όμως η αγάπη να είναι «τυφλή»; Πολύ απλά, απενεργοποιείται ένα μονοπάτι του νευρικού συστήματος που συνδέεται με τα αρνητικά συναισθήματα- ο φόβος και η κριτική για τον άνθρωπο αυτό εξαφανίζονται.

Αν αναρωτηθείτε τι γίνεται σε βάθος χρόνου, οι μελέτες έδειξαν πως μετά από 1-2 χρόνια το πάθος έχει παραμείνει αλλά το στρες εξαφανίζεται μαζί με την πτώση των επιπέδων της κορτιζόλης και της σεροτονίνης. Οι πλούσιες σε ντοπαμίνη περιοχές του εγκεφαλικού ιστού παραμένουν ωστόσο ενεργοποιημένες εξηγώντας έτσι τον αειθαλή έρωτα σε μακροχρόνια ζευγάρια.

Καίτη Καραγιάννη, ψυχολόγος – ΜΑ Art Therapy

Ο έρωτας είναι μια μοναδική εμπειρία η οποία διέπεται από βιοχημικές διεργασίες και χαρακτηρίζεται από πλούτο συναισθημάτων, συχνά ανάμεικτων. Οι ερευνητές, προσπαθώντας από τη δεκαετία του ’60 να καθορίσουν τα στάδια μια ερωτικής σχέσης, έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη συμπεριφορά των ερωτευμένων. Στο πρώτο στάδιο του παθιασμένου έρωτα, το άτομο ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το αντικείμενο του πόθου του, ονειροπολεί διαρκώς, το σκέφτεται με εμμονή και αδυνατεί να αναγνωρίσει πιθανές ατέλειες σε αυτό.

Έχει αίσθημα ευφορίας και έντονη λαχτάρα που εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές φαντασιώσεις και κτητική συμπεριφορά.

Σαν σε κατάσταση εθισμού, βιώνει συναισθηματική αστάθεια, νευρικότητα, άγχος, και απόγνωση όταν απομακρύνεται από το αντιλαμβανόμενο ταίρι του ή βρίσκεται σε διένεξη με αυτό. Εμφανίζει, επίσης, παραπάνω ενέργεια, αυξημένη καρδιακή συχνότητα, λιγότερη ανάγκη για ύπνο, μειωμένη όρεξη για φαγητό, αποπροσανατολισμό και απροθυμία ενασχόλησης με καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το πρώτο αυτό στάδιο διαρκεί συνήθως από έξι έως δεκαοκτώ μήνες και σπανιότερα έως τρία χρόνια. Φαίνεται πως αν υπάρχουν συνθήκες που εμποδίζουν το ζευγάρι να συνευρίσκεται τακτικά, όπως η απόσταση, η διάρκεια της «ερωτικής τρέλας» παρατείνεται. Όταν το στάδιο αυτό ολοκληρωθεί η σχέση είτε τερματίζεται, διότι συχνά την τελειότητα που έβλεπαν στο ταίρι τους ακολουθεί η πραγματικότητα με πολλά ελαττώματα, είτε εξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ, όπου το πάθος διασταυρώνεται με την οικειότητα και το ζευγάρι αποφασίζει τη διατήρηση της ύπαρξής του.

Χριστίνα Δεληπέτρου, χημικός

O έρωτας κι η αγάπη είναι θέμα χημείας; Ε ναι, λοιπόν. Όσο όμως κι αν μιλάμε για την καρδιά η χημεία αυτή εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων υπό την καθοδήγηση της Dr. Helen Fisher, «η αγάπη διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: τη σφοδρή επιθυμία, την έλξη και την προσκόλληση. Kάθε ένας από αυτούς τους τύπους από τις δικές του ορμόνες.

Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: ladylike.gr

Ροή Ειδήσεων