• Αναζήτηση

Τι είναι το «blackout challenge», η επικίνδυνη τάση στο TikTok -8χρονη μαθήτρια κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της

Στην επικαιρότητα επιστρέφει η εξαιρετικά επικίνδυνη τάση μέσω TikTok που ονομάζεται «blackout challenge», καθώς μια 8χρονη μαθήτρια παραλίγο να χάσει τη ζωή της.

Στο εν λόγω παιχνίδι-πρόκληση, όσοι συμμετέχουν, καλούνται να κρατήσουν την αναπνοή τους περισσότερο από τους άλλους συμμετέχοντες. Είναι διάσημο κυρίως στις μικρές ηλικίες, προκαλώντας… εφιάλτες σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς πολλά περιστατικά έχουν σημειωθεί σε σχολεία.

Το τελευταίο «blackout challenge» σημειώθηκε σε σχολείο της βόρειας Ελλάδας και λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο για μια 8χρονη μαθήτρια της Γ’ Δημοτικού.

Την ώρα της γυμναστικής, η κοπέλα βρήκε μαζί με τις φίλες της ένα απομονωμένο μέρος στο σχολείο για να δοκιμάσουν και εκείνες τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πρόκληση. Η 8χρονη κράτησε την αναπνοή της, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε μπροστά στους συμμαθητές της, σύμφωνα με τη μητέρα της.

Τι είναι το «blackout challenge» -Οι συμβουλές του Csi Institute
Ο μη κερδοσκοπικός oργανισμός Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), με αφορμή την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη στα Σεπόλια, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο δωμάτιό του, είχε εκδώσει σχετικές συμβουλές για την πρόληψη του «blackout challenge», τις οποίες ειδικά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν.

 

Ειδικότερα, αναφερόταν:

«Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στα social media πολλές “προκλήσεις” τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το “Blackout Challenge” στην πλατφόρμα του Τik Tok, στο οποίο το άτομο προκαλεί ασφυξία στον εαυτό του με διάφορους τρόπους, ώσπου να χάσει τις αισθήσεις του, και έπειτα ανεβάζει το βίντεο στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

»Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει από μία λιποθυμία μέχρι και εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιας επικινδυνότητας challenges φτάνουν στα παιδιά, με παράδειγμα το “Choking Game” και το “Pass Out Challenge”, που είχαν γίνει ήδη viral από το 2008.

»Ήδη στις ΗΠΑ καταγράφονται πάνω από 10 θάνατοι που έχουν προκληθεί από το Blackout Challenge, ενώ διερευνάται αν σχετίζεται με την πρόσφατη αυτοκτονία εφήβου.

»Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοια challenges στα social media, όπως το Blackout Challenge. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τη μεγαλύτερη απήχηση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μικρότερες ηλικίες. Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία και έχουν προφίλ στα social media. Επίσης, επηρεάζονται περισσότερο από τους συνομηλίκους τους και την επιθυμία τους να αισθάνονται ως μέλη μιας ομάδας. Οπότε, η συμμετοχή τους σε αυτές τις δοκιμασίες τους κάνει να νιώθουν περισσότερο αποδεκτοί.

»Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να κάνουν παρορμητικές πράξεις, χωρίς να έχουν σκεφτεί πριν τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγονται. Συχνά, σε αυτές τις ηλικίες υπάρχει μεγαλύτερη άγνοια του κινδύνου και των συνεπειών των πράξεών τους. Η άμεση επιβράβευση που παρέχεται με τη μορφή likes και comments είναι συχνά αρκετό κίνητρο για να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δοκιμασίες, που μπορεί να απειλείται ακόμα και η ζωή τους. Αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι συχνά το δημοφιλές παιδί του σχολείου που συμμετείχε σε αυτό το challenge και κέρδισε εκατοντάδες likes και comments.

»Τέτοιες δοκιμασίες κάνουν εμφανείς τους κινδύνους που μπορεί να έχει η λανθασμένη χρήση των social media από άτομα νεαρής ηλικίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παιδί και ο έφηβος μπορεί να συνδεθεί με διάφορα άτομα, όχι μόνο γνωστούς, αλλά και άτομα που δεν γνωρίζει. Μπορεί λοιπόν κάποιος άγνωστος να το προσεγγίσει και να το επηρεάσει είτε με πειθώ είτε με απειλές.

»Το cyber bullying είναι η νέα, ευρέως διαδεδομένη μορφή εκφοβισμού που κυριαρχεί στα social media και μπορεί να είναι επιζήμια για την ευάλωτη ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Επιπλέον, η επιθυμία για αναγνώριση και αποδοχή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να παρασύρει τα παιδιά και τους εφήβους σε επικίνδυνες δοκιμασίες, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία.

»Ως Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια, είναι καθήκον μας η εκπαίδευση και πρόληψη τέτοιων φαινομένων, προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς».

Οι συμβουλές του Csi ήταν οι εξής:

Σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τη χρήση του Διαδικτύου μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας και των ημερίδων που διοργανώνονται από το Ινστιτούτο
Εκμάθηση από τους γονείς ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να προστατεύουν το παιδί από κινδύνους του διαδικτύου
Καλή και υγιής σχέση γονέα-παιδιού και ανοιχτός διάλογος
Γονικός έλεγχος σε εφαρμογές, όπου συνίσταται
Καθιέρωση ορίου ηλικίας για τη χρήση των social media από το παιδί.

Ροή Ειδήσεων