• Αναζήτηση

Το πολύ πρωινό ξύπνημα οδηγεί σε burnout!

Δεν είναι ότι προωθούμε την τεμπελιά και την ανεμελιά, απλώς η επιστήμη επιβεβαιώνει μερικές ενδιαφέρουσες θεωρίες. Έτσι, μετά το νέο πως τα ακάρεα αγαπούν το στρωμένο κρεβάτι, έρχεται μια έρευνα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του London School of Economics αποφάνθηκε πως όσοι ξυπνούν πολύ νωρίς (αλλά μιλάμε για πολύ νωρίς) οδηγούν τον οργανισμό τους σε burnout.

Έτσι, παρόλο που τα πρωινά πουλιά έχουν τη φήμη πως είναι έξυπνοι, γεμάτοι κίνητρα και πιο πετυχημένοι, η έρευνα υποστηρίζει πως τα άτομα με το υψηλό IQ έχουν την τάση να είναι νυχτοπούλια. Αφού η έρευνα χαρακτηρίζει όσους ξυπνούν νωρίς (υπολογίστε κατά τις 5 τα ξημερώματα) λιγότερο ευφυείς, τους δίνει τη χαριστική βολή υποστηρίζοντας πως επειδή η κοινωνία και το εργασιακό περιβάλλον έχουν συντονιστεί να παίρνουν μπρος κατά τις 8 το πρωί, εκείνος που ήδη είναι αρκετή ώρα ξύπνιος αναγκάζεται να μένει εργατικός κι αποδοτικός περισσότερη ώρα, εξ’ου και το burnout.

Και τι μπορεί να γίνει αν ένας άνθρωπος έχει βιορυθμούς ανάλογους με εκείνους τουπετεινού ή αναγκάζεται να ξυπνά πολύ νωρίς λόγω εργασίας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν αυτά τα άτομα να ξεκινούν χαλαρά τη μέρα τους, έτσι ώστε να μη συσσωρευτεί πολλή κούραση από τους εντατικούς ρυθμούς δραστηριότητας στο τέλος της ημέρας.

Το tip τους είναι απλό: Πιείτε με την ησυχία σας τον καφέ σας και μην σπεύσετε να τσεκάρετε τα e-mails σας, να συντάξετε μια to-do-list ή να κάνετε κάποια άλλη επείγουσα εργασία. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα όπου ξυπνάτε πριν από τον καθένα για να απολαύσετε την ηρεμία ή να κάνετε τη γυμναστική σας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης αλλά η απαίτηση μιας δουλειάς που ξεκινά νωρίς, αφήστε την βαριά εκκρεμότητα για πιο αργά, όταν όλος ο κόσμος θα «αναγκάζεται» να εργαστεί το ίδιο πυρετικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: thatslife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Ροή Ειδήσεων