• Αναζήτηση

Β. Τζαμουράνης: Ο κατακερματισμός του παραλιακού μετώπου υπονομεύει την ανάπτυξή του

Άρθρο του Βασίλη Τζαμουράνη

Υποψήφιου Δημάρχου Καλαμάτας

με τον συνδυασμό

«Καλαμάτα_Μετά»

 

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει για την ανάπλαση της Ανατολικής Παραλίας του Δήμου Καλαμάτας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αναπτυξιακή προοπτική του παραλιακού μετώπου, αλλά θα εξηγήσουμε και γιατί σε ένα βαθμό την υπονομεύει κιόλας. Καταρχάς, θα έπρεπε πράγματι να μιλάμε (όπως ο συνδυασμός μας κάνει από την πρώτη στιγμή, κι όπως έχουμε πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο), για ανάδειξη και αξιοποίηση ΟΛΟΥ του παραλιακού μετώπου – το οποίο εκτείνεται από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις εκβολές του Παμίσου. Έτσι το αντιμετωπίζουν ντόπιοι και επισκέπτες στην πράξη. Όμως η προσέγγιση της δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου, στην εκπνοή μάλιστα της θητείας της, οδηγεί αντίθετα σε κατακερματισμό του ενιαίου παράκτιου μετώπου σε ζώνες κοντόφθαλμων μικροσυμφερόντων.

Αυτή η αποσπασματική και αναχρονιστική πολιτική του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου υπονομεύει τη μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, η πολιτική κατακερματισμού του παραλιακού μετώπου υπηρετεί τις ανάγκες του περασμένου αιώνα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα γνωστά αποτελέσματα: τουριστική σεζόν 40 ημερών, κλειστά καταστήματα τις τρεις από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, και τελικώς υποβάθμιση της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας.

Μας φαίνεται αδιανόητο, εν έτει 2023, μετά από τόσες αποσπασματικές παρεμβάσεις, τόση συζήτηση, αλλά και τόσους ατυχείς πειραματισμούς που ανακαλούνται λίγες μέρες μετά… να συνεχίζει κανείς να επιμένει σε τμηματικές πολιτικές, αγνοώντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει η ενιαία ανάπτυξη ενός τόσο μεγάλου και εντυπωσιακού παραλιακού μετώπου!

Εμείς επιμένουμε λοιπόν: Μόνο η συνολική ανάδειξη του ενιαίου παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις εκβολές του Παμίσου υπηρετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Καλαμάτας. Και ταυτόχρονα, διασυνδέει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τις αντίστοιχες του Δήμου Μεσσήνης στην Μπούκα και του Δήμου Δυτικής Μάνης από το Ακρογιάλι μέχρι τις Κιτριές. Αυτή είναι η σύγχρονη προσέγγιση – η οποία βέβαια απαιτεί οργάνωση, πρόγραμμα, σχέδιο και εμπειρία στην εκτέλεση των επί μέρους βημάτων και έργων. Κάτι που προφανώς δεν αποτελεί δυνατό σημείο της νυν δημοτικής αρχής, γι’ αυτό και συνήθως καταφεύγει σε τέτοια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που όμως δυστυχώς, όχι μόνο δεν παράγουν πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν και να βλάψουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Παραλίας και ολόκληρου του δήμου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

Για εμάς στον συνδυασμό «Καλαμάτα_Μετά» με τον οποίο θα ζητήσουμε τον Οκτώβριο την ψήφο όλων των πολιτών, για να ανοίξουμε μαζί έναν νέο κύκλο προόδου και ανάπτυξης στον Δήμο Καλαμάτας, το παραλιακό μέτωπο αποτελεί τον πρώτο από τους 4 Προγραμματικούς μας Άξονες, με τίτλο: «1ος άξονας: Αξιοποίηση, πρόσβαση και ανάπλαση ΟΛΟΥ του παραλιακού μετώπου: Από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις εκβολές του Παμίσου, μήκους 15 χιλιομέτρων». Όπως τονίσαμε ήδη από την πρώτη παρουσίαση του συνδυασμού μας, στις αρχές αυτού του μήνα:

«Στην Ανατολική Παραλία σήμερα επικρατεί ένα πολύβουο χάος τους καλοκαιρινούς μήνες, και σχετική ερημιά τους χειμερινούς. Και η Δυτική Παραλία περιμένει απλώς να… ανακαλύψουμε, κάποια στιγμή, τις εκπληκτικές της δυνατότητες! Λοιπόν, δεν αρκούν πια οι άτολμες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, για το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της πόλης μας, που είναι η Παραλία της. Χρειάζεται μια ενιαία αντιμετώπιση, με τολμηρές λύσεις και περισσότερες επιλογές για ντόπιους κι επισκέπτες – με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν του παραλιακού μετώπου, από δύο-τρεις σε 12 μήνες το χρόνο».

 

Συμπερασματικά: Η Καλαμάτα πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντες της, και όχι να περιχαρακωθεί στα όρια του προ-καποδιστριακού δήμου, τα όρια του οποίου εκτείνονταν ανατολικά μέχρι το ξενοδοχείο «Ελίτ». Η Καλαμάτα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των κοινοτήτων για να καλύψει την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, που ενώ επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα καινούργιο για την παραλιακή ζώνη (η μερική ανάπλαση στη Ναυαρίνου από Φαρών έως Ακρίτα είναι συνεχιζόμενο έργο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου), ξεκίνησε να ρίχνει προεκλογική άσφαλτο στα πάρκινγκ στο τελευταίο έτος της θητείας της… και συνεχίζει τώρα με τη ρίψη προεκλογικών πυροτεχνημάτων για διαγωνισμούς που οδηγούν σε κατακερματισμό του παραλιακού μετώπου.

Ροή Ειδήσεων