• Αναζήτηση

Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας (video)

Με μεγάλη επιτυχία και στόχο να καθιερωθεί ξεκίνησε χθες Παρασκευή το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας, που έχει ως τίτλο Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά».

 

 

Την έναρξη των εργασιών του Forum κήρυξε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης  Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Σας καλωσορίζω στην Πόλη μας και στο 1ο Φόρουμ Διπλωματίας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού του Δήμου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Σας καλωσορίζω στην πόλη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, στην πόλη όπου συντάχτηκαν τα πρώτα διπλωματικά έγγραφα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πρόκειται για την «Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» που εστάλη στις 23 Μαρτίου 1821 από την Καλαμάτα και την Προκήρυξη προς των Αμερικάνικο Λαό που συντάχτηκε πιθανότατα εντός του Μαρτίου, ακολούθησε τη διαδρομή μέσω του Παρισιού, όπου και μεταφράστηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή και τελικώς δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1821.

PIK 12 Medium

Ως Δήμος Καλαμάτας εντάξαμε από την πρώτη στιγμή στο σχεδιασμό μας τη διπλωματία, έννοια που πηγάζει από την ίδια την Προειδοποίηση. Το κείμενο με τις φλογερές λέξεις, με τα σπουδαία νοήματα, ένα ντοκουμέντο ιστορικής αξίας που μεταφέρει έως και σήμερα, 200 χρόνια μετά, μηνύματα διαχρονικά και αξίες πανανθρώπινες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία.

Επιθυμία μας, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, μέσα από εξωστρεφείς ενέργειες, να καταδείξουμε τη σημασία της και να καταστήσουμε την Καλαμάτα μας, το Δήμο μας, Τόπο Διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και εντάξαμε στις επετειακές μας δράσεις την υλοποίηση του Φόρουμ Διπλωματίας. Ένα Φόρουμ που στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο αναφοράς, τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξία μας το Φόρουμ Διπλωματίας να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία και προσέλκυση διεθνών προσωπικοτήτων. Άλλωστε η σημασία και ο αντίκτυπος της διπλωματίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για σύγχρονες δυναμικές και κριτικές αναγνώσεις στην τρέχουσα γεωπολιτική σκακιέρα.

Το 1ο Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας ως τίτλο έχει «Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη Πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά». Και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κυρίες και κύριοι,  

Σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα και κηρύσσω την έναρξη του 1ο Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας».

PIK 15 Medium

Στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράςχαρακτήρισε «έξοχη διπλωματική ενέργεια» την αποστολή της Προειδοποίησης εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, από την Καλαμάτα. Παράλληλα τόνισε, πως μέσω αυτής διακηρύχθηκε η αποφασιστικότητα των Ελλήνων να συνεχίσουν τον Αγώνα μέχρι να απελευθερωθούν.  

PIK 18 Medium

Τον πρωτεύοντα ρόλο της Καλαμάτας στην Επανάσταση επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της, τονίζοντας ότι η Επανάσταση δεν έγινε με τη βοήθεια ξένων αλλά ξεκίνησε από εμάς τους Έλληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι η δική μας Επανάσταση».

Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης την Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «Η Καλαμάτα, ως λίκνο της Εθνεγερσίας, εγγράφεται πλέον στη συλλογική συνείδηση και ιστορική μνήμη των απανταχού Ελλήνων, ως η πρώτη πόλη που, στις 23 Μαρτίου του 1821, απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εναρκτήρια ομιλία του 1ου Forum Διπλωματίας έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα «Ιδιοπροσωπία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μια Επανάσταση χωρίς προηγούμενο».

PIK 24 Medium

Το Προεδρείο της πρώτης συνεδρίας συγκροτείτο από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν και Ανδρέα Κούκο.

Το πρώτο θέμα «Η Φιλική Εταιρεία και τα επαναστατικά σχέδια για την Πελοπόννησο» ανήκε στον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβο Μηχαηλίδη.

Η τελευταία εισήγηση της πρώτης ημέρας, με θέμα«Η “Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” και ο απόηχός της στη διεθνή κοινωνία της εποχής 200 χρόνια μετά», αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου

Ακολούθησαν ερωτήσεις και γόνιμη συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Ροή Ειδήσεων