• Αναζήτηση

Αρκαδία: Άνοιξε το Λαογραφικό Μουσείο της Νεστάνης (video)

Τις πόρτες του για το κοινό έχει ανοίξει το Λαογραφικό Μουσείο της Νεστάνης από την 1η Μαΐου 2022  υπό την αιγίδα του Προοδευτικού συλλόγου του χωριού.

 

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη λέξη νόστος, ο πόνος της επιστροφής νοσταλγία. Σκοπός του μουσείου είναι η προβολή μέσα από τα αντικείμενα που εκθέτονται της ζωής των παλιών.

Βρεθήκαμε στο χώρο του μουσείου, όπου μας καλοδέχτηκαν τόσο ο πρόεδρος κ. Σταύρος Παπασταύρου όσο και τα μέλη του συλλόγου ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο κ. Νικόλαος Λιάπης και ο κ. Νίκος Τσέλιος. Η ίδρυση του μουσείου οφείλεται στο μεράκι και την όρεξη όλων των μελών του συλλόγου να διαφυλάξουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να την αναδείξουν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης Νικόλαος, μέλος του συλλόγου η ίδρυση του μουσείου καταφέρνει να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο όλων των μελών που είναι  «να αναβιώσουμε αυτό που βιώσαμε, τον τρόπο ζωής, το πώς σκέφτονταν οι παλαιοί, το πως επιβίωσαν στις δύσκολες συνθήκες της ζωής».

Το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το μουσείο κτίστηκε στα τέλη δεκαετίας του 50 με τη συνδρομή πολλών πατριωτών από το Σικάγο, με ιδιαίτερη μνεία στον ευεργέτη Γκλίνο. Προτομή του μεγάλου ευεργέτη υπάρχει έξω από το μουσείο. Ο αρχικός σκοπός του κτιρίου ήταν οι πάνω αίθουσες του να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινότητας ενώ στον κάτω όροφο διαμορφώθηκε χώρος στον οποίο γίνονταν γάμοι, κάτι  πρωτοποριακό για την εποχή. Το 1962 στεγάζεται εκεί το γυμνάσιο του χωριού. Όπως ανέφερε με νοσταλγία ο κ. Λιάπης «εδώ φοιτήσαμε και εμείς σε αυτές τις τάξεις».

Το μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες ενώ και όλοι οι διάδρομοι που οδηγούν σε αυτές έχουν αξιοποιηθεί και φέρουν εκθέματα. Η συλλογή ανέρχεται στα 600 αντικείμενα ενώ ο σύλλογος ελπίζει να εμπλουτιστεί και άλλο.  Η συγκέντρωση όλων των αντικειμένων έχει γίνει από την προσφορά  ανθρώπων από το εξωτερικό, που τα βλέπουν να μαραζώνουν.

«Πολλοί τα πετάνε, εμείς τους ενεργοποιήσαμε ότι αυτά είναι χρήσιμα για αυτό το σκοπό και γενναιόδωρα μας τα δίνουν τώρα»

Στην είσοδο του μουσείου θα συναντήσει κανείς αντικείμενα αγροτικής χρήσεως ενώ ανεβαίνοντας τις σκάλες θα αντικρίσει κανείς κάπα από μαλλί τράγου, η οποία όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου Σταύρος, πρόεδρος του συλλόγου ζυγίζει πολλά κιλά και δεν μπορεί να την διαπεράσει με τίποτα το νερό.

Έπειτα κάποιος εισέρχεται στην αίθουσα, όπου εκθέτονται οι παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, η ανδρική η «πουκαμίσα» όπως χαρακτηριστικά λέγεται και η γυναικεία. Αυτές κατασκευάζονταν από ύφασμα που υφαίνονταν από τις γυναίκες του χωριού, το οποίο ονομαζόταν καψεϊκο. Η τεχνοτροπία μπορεί να προερχόταν από το Κάψια, αλλά γινόταν στη Νεστάνη.

Στην επόμενη αίθουσα, που είναι και το κέντρο του μουσείου, μπορεί κανείς να δει από  έναν καλοδιατηρημένο αργαλειό, τον χαρακτηριστικό «γιούκο» με τα υφάσματα μέχρι  μαγειρικά σκεύη.

Την τελευταία αίθουσα πλαισιώνουν φωτογραφίες με Νεστανιώτες αγωνιστές και εικόνες από την Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου. Σε τιμητική θέση έχει τοποθετηθεί ο στρατηγός Ρεβελιώτης, που υπηρέτησε στην αυλή της τσαρίνας Αικατερίνης και με τα δικά του χρήματα κατασκευάστηκε το πρώτο δημοτικό στην Τρίπολη.

Το ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι για το καλοκαίρι Σάββατο και Κυριακή 9 π.μ. -2 μ.μ. Για τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω τηλέφωνα: 6974197514 και 6945572872.

Ροή Ειδήσεων