• Αναζήτηση

Δημοσκόπηση Pulse: 52% βλέπει θετικά τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Μαζικά στις κάλπες των ευρωεκλογών

Απαντήσεις σε πολλά από τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας ήρθε να δώσει η μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθώς οι πολίτες απάντησαν τόσο στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, όσο και τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Με δεδομένο ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά είναι και τα ευρήματα, τόσο για την Κουμουνδούρου, όσο και γενικότερα το πώς διαμορφώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί με τη ΝΔ πάντως να δείχνει ακλόνητη, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αντίθετα, σε… ντέρμπι παραπέμπει η «μάχη» της δεύτερης θέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά.

Ίσως το πιο επίκαιρο ζήτημα ήταν αυτό των μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς την Παρασκευή ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Στην ερώτηση κατά την άποψή σας, τι είναι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τη λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 52% πιστεύει πως είναι στην σωστή κατεύθυνση με κάποιες βελτιώσεις ωστόσο.

 

Ανά πρόθεση ψήφου, το 91% από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ πιστεύει πως το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι στην σωστή κατεύθυνση εκ των οποίων το 39% να υποστηρίζει πως θέλει κάποιες βελτιώσεις.

Όσον αφορά τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, και αν είναι ο σωστός ή όχι ο τρόπος αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου, το 34% σίγουρα διαφωνεί με αυτές και το 21% σίγουρα συμφωνεί.

Ανά πρόθεση ψήφου, το 60% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, σίγουρα διαφωνεί με τις καταλήψεις ως τρόπο αντίδρασης κατά του νομοσχεδίου.

Μαζικά στις κάλπες των ευρωεκλογών

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, στην ερώτηση αν θα πάτε να ψηφίσετε το 86% δήλωσε ότι θα πάει να ψηφίσει. Ποσοστό που δεν συνηθίζεται σε ευρωεκλογές και ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.

Ανά πρόθεση ψήφου, το 95% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 91% και από όσους ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 76% των ψηφοφόρων.

Κυριαρχία ΝΔ και… ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές τι θα ψηφίζατε, το 29,5% θα ψήφιζε ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 12%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7%, η Νίκη με 3%, ενώ Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά συγκεντρώνουν 2,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 13%.

Όσον αφορά τη μάχη για τη δεύτερη θέση φαίνεται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να μάχονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει συνεχώς έδαφος και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κερδίζει ελαφρώς.

Στην εκτίμηση ψήφου, με βάση κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% ενώ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνουν και πάλι μάχη συγκεντρώνοντας το ίδιο ποσοστό, 14%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 8,5%, το κόμμα της Νίκης με 4%, Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά 3%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5%.

Μητσοτάκης για πρωθυπουργός και μετά… Κασσελάκης

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά 34% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ισοψηφούν με 6% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση τι τελικά βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική άποψη επί του συνόλου του δείγματος το 56% απαντά ότι το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, το 25% τα ίδια και μόλις το 8% δυναμωμένο.

Αντίθετα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 45% πιστεύει ότι το κόμμα βγήκε ενισχυμένο μετά το συνέδριο, το 38% το ίδιο και το 10% αποδυναμωμένο.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη επί του συνόλου του δείγματος το 37% πιστεύει ότι μετά το συνέδριο βγαίνει αποδυναμωμένος, 34% τα ίδια και το 17% ενισχυμένος. Αντίθετα, ανάμεσα σε εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 58% πιστεύει ότι ο πρόεδρος του κόμματος βγαίνει ενισχυμένος μετά το συνέδριο.

Σχετικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και πώς βγαίνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μετά το συνέδριο, επί του συνόλου του δείγματος το 48% λέει αποδυναμωμένος, 31% τα ίδια και το 7% ενισχυμένος. Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 41% πιστεύει ότι δεν άλλαξε τίποτα.

Γενικότερα, μετά το συνέδριο συγκριτικά και επί του συνόλου του δείγματος το 56% πιστεύει πως γενικά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει αποδυναμωμένο, το 48% ο Αλέξης Τσίπρας και το 37% ο Στέφανος Κασσελάκης.

Από τους προτιθέμενους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συγκριτικά το 58% πιστεύει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκείνος που βγαίνει ενισχυμένος, το 45% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 30% πως ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει αποδυναμωμένος.

Ροή Ειδήσεων