• Αναζήτηση

Η Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα Μεσσηνίας και η λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά

Σε έναν τόπο που ο Θεός είχε περίσσιο κέφι όταν τον έφτιαχνε, «γεννήθηκε» στη Γιάλοβα Μεσσηνίας η Χρυσή Ακτή (Ντιβάρι) δίπλα από τη λίμνη με τα πιο εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά.

Μπορεί όλοι οι δρόμοι σε αυτή τη γοητευτική πλευρά της Μεσσηνίας να οδηγούν στην διάσημη Βοϊδοκοιλιά (και πολύ κάνουν εδώ που τα λέμε) αλλά η περιοχή εκεί γύρω έχει πολλά διαμάντια να επιδείξει. Με μια πιο προσεκτική ματιά στο χάρτη θα βρούμε πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όχι μόνο για μπάνιο και χαλάρωση αλλά και για περαιτέρω εξερεύνηση.

Ο όρμος του Ναυαρίνου φιλοξενεί εκτός από τη Χρυσή Ακτή, την κωμόπολη της Πύλου, τον οικισμό Γιάλοβα, την παραλία της Γιάλοβας και το ακατοίκητο νησί Σφακτηρία. Η περιοχή έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον αφού εδώ βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη της Πύλου. Μεταγενέστερα στο ίδιο σημείο, οι Φράγκοι έχτισαν κάστρο του οποίου ερείπια σώζονται μέχρι σήμερα. Επίσης, η σπηλιά του Νέστορα λίγο μακρύτερα από το κάστρο, φιλοξένησε το κοπάδι με τα βόδια που έκλεψε ο Ερμής από τον Απόλλωνα, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Ένας όρμος με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος από όσα είναι δυνατόν να χωρέσει

Οπωσδήποτε θα αναρωτιέται κανείς πως χώρεσαν τόσα ξεχωριστά σημεία σε μια κουκίδα του χάρτη. Μα η απάντηση θα παραμένει πάντα ίδια στους αιώνες: στην Ελλάδα, τη χώρα του φωτός, όλα χωράνε και όλα μπορούν να λάμπουν το ίδιο εντυπωσιακά! Έτσι συμβαίνει και σε αυτή την άκρως γοητευτική πλευρά της Μεσσηνίας με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η παραλία Ντιβάρι ή αλλιώς Χρυσή Ακτή (ακούει το ίδιο καλά και στα δυο ονόματα) εκτείνεται ανατολικά της Γιάλοβας σε μια έκταση περίπου 4 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια τεράστια αμμουδιά που ποτέ δε νιώθεις πως σε εγκλωβίζει η πολυκοσμία. Πίσω από τη χρυσή παραλία, μια σειρά από δέντρα και θάμνους προσφέρουν μια παχιά, φυσική σκιά. Πάνω στην ακτή λειτουργούν και μερικά οργανωμένα σημεία με beach bar και ξαπλώστρες.

Με γυμνό μάτι μπορείς να αντικρίσεις ναυάγια πλοίων μέσα στη θάλασσα και σχεδόν θα ακουμπήσεις πάνω στα κουφάρια τους καθώς κολυμπάς. Αν έχεις διάθεση, μπορείς να περπατήσεις ως το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου και τη Σπηλιά του Νέστορα. Από κει θα θαυμάσεις την απέραντη θέα προς το Ιόνιο πέλαγος ενώ θα ξαποστάσεις πάνω στο τέλειο Ω της Βοϊδοκοιλιάς και στη προστατευόμενη λίμνη Natura 2000 έκτασης 6 στρεμμάτων.

Για να ανέβεις μέχρι το λόφο που βρίσκεται το κάστρο και η σπηλιά θα ακολουθήσεις το χωματόδρομο μέχρι το τέλος του και μετά θα πάρεις το μονοπάτι. Από εκεί (στην κορυφή του λόφου) μπορείς να κατέβεις περπατώντας μέχρι τη Βοϊδοκοιλιά και κάνοντας τον κύκλο περιμετρικά της λίμνης να επιστρέψεις πίσω στο τέλος του χωματόδρομου από όπου και ξεκίνησες την πεζοπορία σου. Ειδάλλως, γυρίζεις πίσω από την ίδια διαδρομή που ανέβηκες η οποία είναι και πιο σύντομη.

Η Νήσος Σφακτηρία με το τρομακτικό όνομα και οι 2 εκκλησίες πάνω στο νησί

Το όνομα του μικρού αυτού νησιού έκτασης μόλις 3,2 τ. χλμ. προέρχεται από τους Αρχαίους Έλληνες και το ρήμα «σφάζω». Σε αυτό το μέρος, οι πρόγονοί μας πραγματοποιούσαν θυσίες προς τους θεούς κι έτσι έμεινε το όνομα Σφακτηρία μέχρι τις μέρες μας. Το νησί αυτό με το μακρόστενο σχήμα του λειτουργεί σαν ένας τέλειος φυσικός κυματοθραύστης για όλο σχεδόν τον όρμο.

Για να φτάσεις στο νησάκι αυτό θα πρέπει να πάρεις κάποιο καραβάκι από την Πύλο ή τη Γιάλοβα που οργανώνουν εκδρομές και να περάσεις απέναντι. Αρχικά, θα βρεις μια πανέμορφη εξωτική παραλία για να κάνεις τις βουτιές σου. Ύστερα αν θες να μπεις και στα ενδότερα του νησιού τότε το μονοπάτι θα σε οδηγήσει στις δυο εκκλησίες που βρίσκονται σε ένα κατάφυτο μέρος. Η μία εξ αυτών είναι φτιαγμένη από Ρώσους με βασικό υλικό το ξύλο Σιβηρίας, προς τιμήν των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827.

 

 

Ροή Ειδήσεων