• Αναζήτηση

Αφιερωματική βραδιά στον σπουδαίο ποιητή Νίκο Γκάτσο

Η Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ» παρουσίασε χθες, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο της  Δημοτικής Φιλαρμονικής, αφιερωματική βραδιά στον σπουδαίο ποιητή της γενιάς του ‘30, Νίκο Γκάτσο.

Η Αγαθή Δημητρούκα, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, μεταφράστρια, κληρονόμος και επιμελήτρια του έργου του Γκάτσου, εισηγήθηκε το θέμα: «Η απήχηση του Νίκου Γκάτσου σήμερα», όπου με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη διαχρονικότητα του ποιητή ακόμα και στις μέρες μας με τη συνεχόμενη πληροφορία και εικόνα.

Νωρίτερα, η Ελένα Κουτριάνου, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και συγκριτικής γραμματολογίας, στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε τοποθετηθεί για  την «αλληλογραφία του Νίκου Γκάτσου με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Οδυσσέα Ελύτη». Προσωπικότητες που έχουν στιγματίσει την πνευματική ζωή του τόπου.

1714115893599 Medium

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναφορά στην ποιητική συλλογή της θρυλικής «Αμοργού» που εξεδόθη στα σκοτεινά χρόνια της γερμανο-ιταλικής κατοχής, σηματοδοτώντας, μια εκδοχή της ποιητικής ανανέωσης την οποία έφερε η γενιά του 1930.

Η ποιητική του συνέχεια κορυφώθηκε μέσα από την στιχουργική του τέχνη, στην οποία συγκέρασε την ποιητική παράδοση και τους νέους τρόπους, δημιουργώντας ένα έργο επιβλητικό και πολύτιμο. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε ο Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής και δοκιμιογράφος, υπεύθυνος για το σχεδιασμό καλλιτεχνικών δράσεων Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.

1714115878316 Medium

Ροή Ειδήσεων